Un grup care militează pentru drepturile omului din New York îl dă în judecată pe Joe Biden pentru că și-a încălcat obligația conform legilor internaționale și americane de a împiedica Israelul să comită genocid în Gaza. Plângerea Centrului pentru Drepturi Constituționale (CCR) susține că acțiunile Israelului, inclusiv „uciderile în masă”, țintirea infrastructurii civile și expulzările forțate, echivalează cu genocidul, anunță The Guardian.
„Fiind cel mai apropiat aliat și cel mai puternic susținător al Israelului, fiind cel mai mare furnizor de asistență militară și Israel fiind cel mai mare beneficiar cumulat de asistență externă a SUA de la al Doilea Război Mondial, Statele Unite care au mijloacele disponibile pentru a avea un efect descurajant asupra oficialilor israelieni urmăresc acum acte de genocid împotriva poporului palestinian din Gaza”, se susține în plângere.
Procesul, intentat la tribunalul federal din California, cere instanței să interzică SUA să furnizeze arme, bani și sprijin diplomatic Israelului. De asemenea, solicită o declarație conform căreia președintele, secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării, Lloyd Austin, sunt obligați „să ia toate măsurile aflate în puterea lor pentru a preveni comiterea de acte de genocid de către Israel împotriva poporului palestinian din Gaza”.
Acestea includ presarea Israelului pentru a pune capăt bombardamentelor din Gaza, pentru a încheia asediul asupra teritoriului și pentru a preveni expulzarea forțată a palestinienilor.
CCR, care a câștigat un caz de referință la Curtea Supremă a SUA în 2004, stabilind drepturile prizonierilor deținuți de armata SUA în lagărul de prizonieri din Guantanamo Bay, a declarat că atacul transfrontalier al Hamas din 7 octombrie, în care aproximativ 1.200 de persoane au fost uciși și peste 200 răpiți, nu oferă o justificare legală pentru amploarea atacului Israelului asupra Gaza, care a ucis peste 11.000 de palestinieni, inclusiv 4.600 de copii, și a strămutat 1,5 milioane de oameni.
Procesul se derulează în timp ce instanța penală internațională investighează Israelul și Hamas pentru presupuse crime de război. Însă jurnaliștii spun că genocidul este o crimă mai greu de dovedit și nu cred că președintele poate fi forțat să constate că Israelul comite genocid și, prin urmare, nu are obligația de a acționa.
Președintele Bill Clinton a refuzat să recunoască uciderea sistematică a 800.000 de tutsi în Rwanda în 1994 ca genocid pentru a eluda obligația legală de a interveni. Mai târziu și-a cerut scuze poporului ruandez.
Convenția din 1948, scrisă în urma Holocaustului, definește genocidul ca „intenția de a distruge, în întregime sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios, ca atare”. Primul articol al convenției cere semnatarilor, printre care SUA, „să prevină și să pedepsească” genocidul.
Procesul enumeră o serie de acțiuni întreprinse de Israel despre care CCR a spus că echivalează cu genocid împotriva poporului palestinian. Acestea includ numărul mare al morților civili, pedepsele colective sistemice și „privarea de cele mai elementare condiții ale vieții”.
Grupul mai spune că ordinul israelian ca peste 1 milion de palestinieni să-și părăsească casele din Gaza, alături de limbajul folosit de liderii politici și militari israelieni, a echivalat cu un apel de a comite genocid. Procesul menționează citatul lui Benjamin Netanyahu din Deuteronom: „Trebuie să-ți amintești ce ți-a făcut Amalek, spune Sfânta noastră Biblie, și ne amintim și ne luptăm”.
Plângerea CCR spune: „În Biblie, Dumnezeu poruncește exterminarea bărbaților, femeilor, copiilor și animalelor amalecite (n.r. – popor din Arabia pietroasă (coborîtor din Amalek, nepotul lui Esau), exterminat de David și Saul) , iar această poruncă este descrisă de cercetători ca fiind „genocid mandatat de Dumnezeu”.
Procesul arată că ofițerii israelieni înalți au declarat „intenția de a distruge viața palestinienilor în Gaza”, inclusiv Ma Gen Ghassan Alian, care a spus: „Animalele umane trebuie tratate ca atare. Nu va exista electricitate și apă [în Gaza], va fi doar distrugere. Ați vrut iadul, vei ajunge în iad.”
CCR a citat o hotărâre a unei curți internaționale de justiție conform căreia statele au obligația de a preveni genocidul prin folosirea „tuturor mijloacelor disponibile în mod rezonabil”.
„În conformitate cu dreptul internațional, Statele Unite au datoria să ia toate măsurile care îi stau la dispoziție pentru a preveni genocidul”, se arată în proces.
„Cu toate acestea, inculpații au refuzat în mod repetat să-și folosească pârghia lor evidentă și considerabilă pentru a stabili condiții sau a limita bombardamentele masive ale Israelului și asediul total al Gazei.
Ei au făcut acest lucru, în ciuda dovezilor crescânde ale politicilor israeliene că ar fi îndreptate spre a provoca vătămări în masă populației palestiniene din Gaza, inclusiv crearea unor condiții de viață bine calculate pentru a le provoca distrugerea fizică printr-un asediu total și chiar în fața numărului de decese în creștere, inclusiv cel al miilor de copii.”
CCR notează că SUA și-au afirmat recent înțelegerea și acordul cu obligațiile de prevenire și pedepsire a genocidului.
„Când a intervenit în cazul Ucrainei împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție, Statele Unite au recunoscut în mod explicit, așa cum a susținut anterior această instanță, că „obligația unui stat de a preveni și datoria corespunzătoare de a acționa apar în momentul în care Statul află sau ar fi trebuit să afle, în mod normal, despre existența unui risc serios de comitere a genocidului”, se arată în proces.