Un bărbat în vârstă de 80 de ani de naționalitate franceză, care a cumpărat o obligațiune la purtător ce a fost emisă de România în anul 1929, solicită de la statul român peste 115 milioane de euro.
În anul 2018, Henri B. care locuiește în Aulnay-sous-Bois, a plătit 300.000 de euro pentru o bucată de hârtie.
Documentul achiziționat este o obligațiune la purtător, emisă de statul român, informează bfmtv.com.
Francezul poate pretinde teoretic 115,88 de milioane de euro României, notează ziariștii francezi, fără a da detalii despre expertiză.
Potrivit surselor, obligațiunea la purtător ar fi fost emisă pentru a finanța o parte din datoriile României, iar la momentul emiterii, documentul valora „500 de franci de aur”. Acest lucru se poate observa și pe hârtie, unde ar mai apărea și o dobândă, motiv pentru care se explică suma uriașă la care a ajuns să valoreze documentul, a declarat avocatul bătrânului.
Valoarea actuală a documentului ar fi fost validată de către o societate financiară din România, fără ca numele acesteia să fie dezvăluit, potrivit presei franceze.
Francezul a încercat să revendice aproximativ 115.887.000 de euro în anul 2020, însă Banca Națională a României i-a răspuns că nu poate face plata, deoarece nu ea a emis bonurile, ci „Statul Român prin Ministerul Finanțelor”.
Henri a decis să apeleze la începutul anului 2022 la Ambasada României în Franța.
„Ambasada României nu ne spune nici măcar că refuză să plătească. Doar tace”, a afirmat octogenarul.
„În lipsa unui răspuns, ne vom adresa Ministerului francez al Economiei și Finanțelor. Și apoi la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dacă situația o cere”, a transmis avocatul bătrânului.
În timp ce așteptă să-și vadă bucata de hârtie transformându-se în bancnote, Henri ar putea începe să construiască clădiri, deoarece băncile engleze i-au promis împrumuturi pentru a finanța construcții, în schimbul bunului său de garanție. „Dar la vârsta mea, nu am nicio dorință să intru în domeniul imobiliar”, transmite bărbatul.