Un francez solicită de la statul român peste 115 milioane de euro, pentru o obligațiune cumpărată în România în 1929

Un francez solicită de la statul român peste 115 milioane de euro, pentru o obligațiune cumpărată în România în 1929
Un francez solicită de la statul român peste 115 milioane de euro, pentru o obligațiune cumpărată în România în 1929. Sursă foto: Pixabay

Un bărbat în vârstă de 80 de ani de naționalitate franceză, care a cumpărat o obligațiune la purtător ce a fost emisă de România în anul 1929, solicită de la statul român peste 115 milioane de euro.

În anul 2018, Henri B. care locuiește în Aulnay-sous-Bois, a plătit 300.000 de euro pentru o bucată de hârtie.

La momentul emiterii, documentul valora „500 de franci de aur”

Documentul achiziționat este o obligațiune la purtător, emisă de statul român, informează bfmtv.com.

Francezul poate pretinde teoretic 115,88 de milioane de euro României, notează ziariștii francezi, fără a da detalii despre expertiză.

Potrivit surselor, obligațiunea la purtător ar fi fost emisă pentru a finanța o parte din datoriile României, iar la momentul emiterii, documentul valora „500 de franci de aur”. Acest lucru se poate observa și pe hârtie, unde ar mai apărea și o dobândă, motiv pentru care se explică suma uriașă la care a ajuns să valoreze documentul, a declarat avocatul bătrânului.

Valoarea actuală a documentului ar fi fost validată de către o societate financiară din România, fără ca numele acesteia să fie dezvăluit, potrivit presei franceze.

„Ambasada României doar tace”

Francezul a încercat să revendice aproximativ 115.887.000 de euro în anul 2020, însă Banca Națională a României i-a răspuns că nu poate face plata, deoarece nu ea a emis bonurile, ci „Statul Român prin Ministerul Finanțelor”.

Henri a decis să apeleze la începutul anului 2022 la Ambasada României în Franța.

„Ambasada României nu ne spune nici măcar că refuză să plătească. Doar tace”, a afirmat octogenarul.

„În lipsa unui răspuns, ne vom adresa Ministerului francez al Economiei și Finanțelor. Și apoi la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dacă situația o cere”, a transmis avocatul bătrânului.

În timp ce așteptă să-și vadă bucata de hârtie transformându-se în bancnote, Henri ar putea începe să construiască clădiri, deoarece băncile engleze i-au promis împrumuturi pentru a finanța construcții, în schimbul bunului său de garanție. Dar la vârsta mea, nu am nicio dorință să intru în domeniul imobiliar”, transmite bărbatul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:14 - Trump spune că „probabil” se va întâlni cu Zelenski, în SUA, săptămâna viitoare
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)