Un fost agent secret ungar a povestit cât de periculoasă este Rusia: O ofensivă a serviciilor secrete este pornită împotriva Uniunii Europene

Un fost agent secret ungar a povestit cât de periculoasă este Rusia: O ofensivă a serviciilor secrete este pornită împotriva Uniunii Europene
Foto: Huszti István / Index

Un ungar care a lucrat 13 ani pentru serviciul de contraspionaj a dezvăuit care sunt armele pe care mizează agenții Moscovei și cât de periculoasă este Rusia pentru Uniunea Europeană.

Ferenc Katrein a lucrat pentru Oficiul ungar pentru Securitate Naţională, iar apoi pentru Oficiul pentru Protecţia Constituţiei, iar în 2013 s-a retras, iar acum locuiește în străinătate, ca civil.

El a povestit pentru portalul de știri ungar Index că a plecat din cadrul serviciilor când a simțit că s-a schimbat ceva în viziunea conducerii. În opinia sa, atitudinea față de Rusia se schimbase, iar serviciile erau obstrucționate la nivel politic.

Katrein a mai spus că, pe o scară de la 1 la 10, pericolul pe care îl reprezintă Rusia pentru Europa este de ”9 sau 10, cel mai înalt nivel”.

El a afirmat că o ofensivă a serviciilor secrete este pornită împotriva Uniunii Europene și că Rusia contribuie la agravarea crizei refugiaților, pentru că o ajută din punct de vedere propagandistic și pentru a câștiga influență.

Întrebat cam câți agenți ruși ar exista în Ungaria, o estimare ar fi între 600 și 800, acesta a răspuns: ”Dacă vorbim despre ofiţerii de informaţii activi, numărul este supraestimat. Dar dacă ne referim la reţeaua de conexiuni în slujba serviciilor ruse, (…) numărul pare realist“.

El a mai spus că toate cele trei servicii ruse au oameni pe teritoriul Ungariei și că este posibil ca o parte din personalul diplomatic sau auxiliar al ambasadei Rusiei să lucreze, de fapt, pentru serviciile ruse de informaţii.

Ferenc Katren a mai declarat pentru Index că serviciile ruse construiesc din timp carierele unor agenţi în ţări care au potenţialul ca, pe termen lung, să devină importante.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)