Un ungar care a lucrat 13 ani pentru serviciul de contraspionaj a dezvăuit care sunt armele pe care mizează agenții Moscovei și cât de periculoasă este Rusia pentru Uniunea Europeană.
Ferenc Katrein a lucrat pentru Oficiul ungar pentru Securitate Naţională, iar apoi pentru Oficiul pentru Protecţia Constituţiei, iar în 2013 s-a retras, iar acum locuiește în străinătate, ca civil.
El a povestit pentru portalul de știri ungar Index că a plecat din cadrul serviciilor când a simțit că s-a schimbat ceva în viziunea conducerii. În opinia sa, atitudinea față de Rusia se schimbase, iar serviciile erau obstrucționate la nivel politic.
Katrein a mai spus că, pe o scară de la 1 la 10, pericolul pe care îl reprezintă Rusia pentru Europa este de ”9 sau 10, cel mai înalt nivel”.
El a afirmat că o ofensivă a serviciilor secrete este pornită împotriva Uniunii Europene și că Rusia contribuie la agravarea crizei refugiaților, pentru că o ajută din punct de vedere propagandistic și pentru a câștiga influență.
Întrebat cam câți agenți ruși ar exista în Ungaria, o estimare ar fi între 600 și 800, acesta a răspuns: ”Dacă vorbim despre ofiţerii de informaţii activi, numărul este supraestimat. Dar dacă ne referim la reţeaua de conexiuni în slujba serviciilor ruse, (…) numărul pare realist“.
El a mai spus că toate cele trei servicii ruse au oameni pe teritoriul Ungariei și că este posibil ca o parte din personalul diplomatic sau auxiliar al ambasadei Rusiei să lucreze, de fapt, pentru serviciile ruse de informaţii.
Ferenc Katren a mai declarat pentru Index că serviciile ruse construiesc din timp carierele unor agenţi în ţări care au potenţialul ca, pe termen lung, să devină importante.