Un focar de holeră ar fi apărut în Mariupol. „S-a propagat deja în tot orașul. Apa este otrăvită”, spune primarul orașului

Un focar de holeră ar fi apărut în Mariupol. „S-a propagat deja în tot orașul. Apa este otrăvită”, spune primarul orașului
Foto: Hepta/Zuma Press / Maximilian Clarke.

Primarul din Mariupol a vorbit despre situația din oraș, spunând că există dovezi ale unui focar de holeră și că zeci de oameni ar putea fi bolnavi.

„Sunt mulți morți în Mariupol. Nu au curățat cadavrele celor omorâți în bombardamente. Multe trupuri sunt încă sub ruine. Problema este agravată de absența colectării gunoiului – sistemul nu funcționează din februarie”, a spus primarul, potrivit BBC.

Situația s-a agravat odată cu venirea verii

Boycenko a spus că situația s-a înrăutățit odată cu venirea verii, dar și a ploilor abundente care ruinează mormintele improvizate. Orașul se confruntă cu problema lipsei sistemelor de apă și a canalizărilor funcționale.

„Amestecul rezultat curge în râuri și fântâni, pe care oamenii le folosesc. Această apă este deja otrăvită. S-a propagat deja în tot orașul. Autoritățile ocupante aduc apă în oraș, dar nu suficientă. Oamenii încă merg la fântâni și iau acea apă otrăvită”.

Oficialul a explicat că sunt luate măsuri pentru prevenirea bolii în alte regiuni ale Ucrainei: „Oamenii care călătoresc din Mariupol spre alte teritorii aflate sub controlul ucrainenilor vor fi testați pentru holeră”.

Trupurile în descompunere contaminează sursele de apă potabilă

Liderii locali exilați ai orașului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aprovizionarea cu apă de săptămâni întregi, iar luni, consilierul primarului Petro Andryushchenko a declarat că trupurile în descompunere și grămezile de gunoi contaminează sursele de apă potabilă, lăsând locuitorii vulnerabili în fața holerei, dizenteriei și altor afecțiuni.

Oficialii ruși care conduc acum orașul au impus recent o carantină, a declarat Andriușcenko într-o apariție la televiziunea ucraineană. El nu a detaliat măsurile, iar declarația sa nu a putut fi verificată, dar a spus că situația umanitară de acolo se înrăutățește.

„Cadavrele putrezesc sub dărâmăturile a sute de clădiri înalte. Și literalmente otrăvesc aerul”, a scris consiliul municipal pe Telegram. Experții în sănătate publică au avertizat că încălzirea vremii și războiul prelungit ar putea expune Ucraina – pe soldații și civilii săi – la boli infecțioase, făcând trecerea la o nouă fază a conflictului în care autoritățile să fie obligate  se confrunte și cu focare de boli. Zonele cele mai expuse la risc, au declarat oficialii, sunt regiunile ocupate ale țării, unde luptele îndelungate au lăsat sistemele sanitare în ruină.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`