Un Ferrari, apartament de 4 milioane de dolari și rață sărată la domiciliu: Cum ar fi răsplătit China o consilieră din New York care spiona SUA

Un Ferrari, apartament de 4 milioane de dolari și rață sărată la domiciliu: Cum ar fi răsplătit China o consilieră din New York care spiona SUA
Foto: Pixabay

O consilieră de top a guvernului statului New York a ajutat în secret guvernul chinez, în timp ce se bucura de un stil de viață generos ca agent sub acoperire pentru Beijing, potrivit unui rechizitoriu american, citat de BBC.

Pe o perioadă de aproximativ 14 ani, Linda Sun a avansat în funcții

Însă, potrivit procurorilor federali, tânăra de 41 de ani și-a folosit poziția pentru a-i ajuta pe oficialii chinezi, inclusiv prin blocarea diplomaților taiwanezi să contacteze guvernul statului și să partajeze în secret documente interne cu Beijingul.

În schimb, se presupune că China i-a recompensat pe Sun și pe soțul ei, Christopher Hu, cu milioane de dolari care i-au ajutat să cumpere o casă de 4,1 milioane de dolari în New York și alte beneficii, inclusiv livrări speciale de rață sărată la domiciliu.

Ei au cumpărat, de asemenea, un apartament de 2,1 milioane de dolari cu vedere la ocean în Honolulu, Hawaii, și vehicule de lux, inclusiv o mașină sport Ferrari Roma din 2024, potrivit rechizitoriului.

Cuplul a pledat marți nevinovat în fața unui tribunal federal din Brooklyn pentru o serie de acuzații, de la neînregistrarea ca agent străin până la fraudă cu vize și spălare de bani.

Legea SUA impune ca persoanele care acționează pentru sau în interesele unor țări străine sau partide politice să se înregistreze ca agenți străini.

Sun nu a făcut-o niciodată – și, potrivit procurorilor „a ascuns în mod activ că a întreprins acțiuni la ordinul, cererea sau direcția” oficialilor și reprezentanților guvernului chinez.

Consiliera și soțul ei au primit nenumărate cadouri de la guvernul Chinei

În 2020, pe măsură ce pandemia de Covid-19 s-a răspândit, Sun ar fi găsit modalități prin care oficialii consulari chinezi să aibă acces la liderii din New York.

Eforturile ei au fost atât de neclare încât, într-un caz, ea a adăugat pe furiș un oficial chinez la un apel al guvernului de stat privat cu privire la răspunsul de sănătate publică la virus, potrivit procurorilor.

Rechizitoriul enumeră ocazii în care ea a lucrat pentru a împiedica reprezentanții taiwanezi să comunice sau să se întâlnească cu oficiali de rang înalt din guvernul SUA.

Sun și soțul său „au primit beneficii economice și de altă natură substanțiale de la reprezentanții [Beijingului]”, spun procurorii.
Cadourile au inclus o călătorie cu toate cheltuielile plătite în China; bilete la spectacole de top, concerte și evenimente sportive; angajarea în China pentru vărul lui Sun; și livrări la domiciliu de rațe sărate în stil Nanjing, pregătite de bucătarul personal al unui oficial guvernamental chinez.

Potrivit rechizitoriului, delicatesa din rață a fost dăruită lui Sun – și trimisă direct acasă la părinții ei – în cel puțin 16 ocazii diferite.
Marți dimineață, agenți federali au intrat în casa cuplului din Long Island și i-au reținut pentru 10 capete de acuzare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`