UPDATE: Elicopterul care îi transporta pe președintele Ebrahim Raisi și pe ministrul său de externe s-a prăbușit, duminică, când traversa o zonă muntoasă în condiții meteo de ceață densă, a declarat un oficial iranian pentru Reuters, iar salvatorii se străduiesc să ajungă la locul incidentului.
Oficialul a precizat că viețile președintelui Raisi și ministrului Hossein Amirabdollahian sunt „în risc în urma accidentului de elicopter”, care s-a produs pe drumul de întoarcere de la o vizită efectuată în nord-vestul Iranului, la granița cu Azerbaidjan.
„Încă avem speranțe, dar informațiile care vin de la locul accidentului sunt foarte îngrijorătoare”, a mai declarat oficialul iranian.
Știrea inițială: Un elicopter din convoiul de trei cu care călătorea președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a fost implicat într-un accident, a anunțat televiziune iraniană de stat, duminică, potrivit NDTV.
AP susține că a fost vorba chiar despre elicopterul care îl transporta pe Ebrahim Raisi, dar că nici televiziunea iraniană de stat și nici agenția iraniană de presă IRNA nu au oferit detalii despre starea președintelui.
Ebrahim Raisi se îndrepta către provincia iraniană Azerbaidjanul de Est. Televiziunea de stat susține că incidentul a avut loc în apropiere de Jolfa, oraș aflat la granița cu țara Azerbaidjan, la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de Teheran.
Alături de Raisi mai călătoreau ministrul afacerilor externe, Hossein Amirabdollahian, guvernatorul provinciei Azerbaidjanul de Est și alți oficiali iranieni, conform informațiilor transmise de IRNA.
Televiziunea de stat a precizat că salvatorii încearcă să ajungă la locul accidentului, dar au întâmpinat probleme din cauza condițiilor meteo. În zonă s-au produs ploi abundente și ceață. IRNA a menționat că este vorba despre o „pădure”.
Raisi fusese în nord-vestul Iranului, la granița cu Azerbaidjan, duminică dimineață, pentru a participa la inaugurarea unui baraj alături de omologul său azer, Ilham Aliyev. Este al treila baraj construit de cele două națiuni pe râul Aras.
Vizita a avut loc în ciuda tensiunilor din relația bilaterală, tensiuni generate inclusiv de atacul de la ambasada azeră din Teheran din 2023, dar și de relațiile diplomatice ale Azerbaidjanului cu Statul Israel, pe care regimul teocratic șiit al Iranului îl consideră principalul său inamic din regiune.