Un dosar cu informații ultrasecrete privind Rusia a dispărut în ultimele zile ale mandatului lui Donald Trump

Un dosar cu informații ultrasecrete privind Rusia a dispărut în ultimele zile ale mandatului lui Donald Trump
Foto: Hepta - DPA Images / Jefferee Woo

Un dosar care conținea informații ultrasecrete despre implicarea rușilor în alegerile americane din 2016 a dispărut la sfârșitul președinției lui Donald Trump. Potrivit theguardian.com, documentele erau cruciale pentru a susține acuzațiile că Rusia a încercat să influențeze alegerile în favoarea lui Trump.

În ianuarie 2017, Biroul Directorului Național al Serviciilor de Informații a publicat o evaluare care dezvăluia o campanie de dezinformare și atacuri cibernetice orchestrată de Rusia pentru a sprijini candidatura lui Trump. Trump a cerut CIA să îi trimită dosarul la Casa Albă înainte de a-și încheia mandatul pentru a declasifica materiale legate de ancheta FBI privind interferența Rusiei în scrutinul din 2016.nat

Îngrijorați de dispariția dosarului, guvernul a informat Comisia de informații a Senatului anul trecut. Comisia a acceptat să investigheze acest caz, arătând amploarea îngrijorărilor legate de securitatea națională.

Dosarul era descris într-un document al unei instanțe federale ca având o grosime de 25 de centimetri cu aproape 3000 de file. Trump l-a desemnat pe jurnalistul conservator John Solomon să acceseze documentele din timpul președinției sale. Ultimul șef de cabinet al lui Trump, Mark Meadows, a fost implicat în gestionarea dosarului dispărut și în strategia de publicare a materialelor declasificate.

Înainte de a părăsi Casa Alba, Trump și-a anunțat intenția de a declasifica dosarul în care se aflau informații colectate de către serviciile de informații americane și aliații din NATO. Cu două zile înainte de încheierea mandatului, dosarul a fost declarat declasificat. Cu toate acestea, după ce jurnalistul John Solomon a primit copii ale materialelor, Casa Albă i-a cerut să le returneze. Promisiunea lui Meadows de a furniza o versiune revizuită a dosarului nu s-a materializat, iar versiunea clasificată a dispărut complet.

Cu privire la această situație, nici personalul care s-a ocupat de campania prezidențială a lui Trump, nici Mark Meadows nu au oferit imediat un comentariu în legătură cu dispariția dosarului.

Donald Trump, acuzat că a încercat să distrugă dosare clasificate

Donald Trump a fost acuzat că a încercat să distrugă dosare clasificate și că a influențat pe altcineva să facă același lucru. În plus, se confruntă și cu o acuzație suplimentară de spionaj din cauză că a păstrat un document clasificat cu privire la planuri americane de a ataca Iranul despre care discutase în înregistrarea surprinsă la clubul său din New Jersey.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`