PSRM vrea ca Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova să fie scos din subordinea Maiei Sandu. Un deputat socialist invocă faptul că președinta-aleasă are cetățenia României
PSRM, partid care l-a susținut pe Igor Dodon în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, dorește ca Serviciul de Informații și Securitate să revină în subordinea Parlamentului de la Chișinău. Caargument pentru o astfel de mutare, deputatul socialist Vasile Bolea susține că președinta-aleasă Maia Sandu ar putea utiliza instrumentele și instituțiile din subordine pentru a aduce destabilizarea în regiune, potrivitIPN.
Un deputat PSRM susține că Serviciul de informații din Republica Moldova trebuie scos din subordinea Maiei Sandu, pentru că ea deține cetățenia României
„Avem un președinte nou ales. Din păcate, președintele ales deține și altă cetățenie decât cea a Republicii Moldova și din punctul ăsta de vedere, și după părerea mea, și după părerea colegilor, acesta ar fi o chestiune care -ar permite într-o oarecare circumstanță să folosească SIS în detrimentul securității naționale. Dacă nu greșesc, președintele nou ales atunci când a obținut a doua cetățenie, a depus jurământul de credință inclusiv altui stat”, a declarat Vasile Bolea, la postul de televiziune TV8.
Întrebat dacă deține probe în raport cu cele declarate, deputatul socialist a făcut trimitere la declarațiile și „comportamentul” Maiei Sandu din ultimele zile în ceea ce privește problema transnistreană.
„Ultimele declarații ale președintelui nou ales care încă nu a intrat în exercițiul funcției, inclusiv cu privire la securitate în regiune, inclusiv la Transnistria, inclusiv alte chestiuni, dă de bănuit că ar putea să întreprindă măsuri privind stabilizarea situației în Republica Moldova”, a spus deputatul socialist.
În schimb, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a explicat că deținerea unei alte cetățenii nu reprezintă un impediment în activitatea de președinte. El a precizat că, între 1999 și 2016, SIS a fost sub control parlamentar în coordonarea președintelui, iar în urma unor înțelegeri între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, în 2016, structura a trecut în subordinea Parlamentului Republicii Moldova. În iunie 2019 însă, SIS a fost trecut în subordinea președintelui, cu votul majoritar al deputaților.
Maia Sandu, din postura de candidată pro-europeană, l-a învins pe pro-rusul Igor Dodon, intra în cursă din poziția decandidat al socialiștilor și președinte în funcție, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, iar vestea a fost primită cu entuziasm în spațiuleuroatlantic, inclusiv la București.
Președinta-aleasă Maia Sandu a invitat populația, miercuri, să oprească „majoritatea oligarhică Dodon-Șor din tentativa de uzurpare a puterii și să declanșeze cât mai curând alegeri anticipate”, în cadrul unui protest ce are loc chiar astăzi, 3 decembrie, în fața Parlamentului de la Chișinău.