Mii de morți și răniți în Turcia și Siria după două cutremure de peste 7 grade. Vibrațiile s-au simțit până în Groenlanda / România, printre țările din UE care trimit salvatori în Turcia (VIDEO)
UPDATE: Cel puțin 3.500 de persoane au fost confirmate decedate în urma cutremurelor majore înregistrate luni în Turcia și Siria, potrivit The Guardian.
UPDATE: Turcia a transmis un mesaj prin intermediul ambasadei de la București și a mulțumit României pentru „ajutorul prețios”.
UPDATE: Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat șapte zile de doliu național după cutremurele de luni.
„Din cauza cutremurelor care au avut loc în țara noastră pe 6 februarie, a fost declarat un doliu național pentru șapte zile. Drapelul nostru va fi coborât în bernă până la apusul zilei de duminică, 12 februarie, în toată țara noastră și la reprezentanțele din străinătate”, a declarat liderul turc.
UPDATE: Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj pentru cei 55 de salvatori trimiși de țara sa în sprijinul Turciei, spunând că aceștia au „în față un drum lung și o misiune grea”.
„Veți munci fără pauze, căutând să salvați cât mai multe vieți omenești. Vă mulțumim pentru dăruirea voastră și vă așteptăm sănătoși acasă”, a adăugat ea.
UPDATE: Cel puțin 2.600 de persoane au fost confirmate decedate după cutremurele înregistrate luni în Turcia și Siria, transmite The Guardian.
UPDATE: Minim 13 români și-au exprimat ferm dorința de repatriere din Turcia, a anunțat ambasadorul României la Ankara, Ștefan Tinca, la Știrile B1 TV prezentate de Dan Gabor.
UPDATE: România a trimis 59 de persoane în sprijinul Turciei, a anunțat șeful DSU, Raed Arafat, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
UPDATE: Cutremurele de luni din Turcia și Siria s-au soldat cu moartea a cel puțin 2.000 de persoane, arată ultimele date, potrivit The Guardian.
UPDATE: Papa Francisc a avut o primă reacție după cutremurele din Turcia și Siria și s-a arătat „profund întristat de pierderea masivă de vieți”.
UPDATE: După cutremurele devastatoare care au avut loc în cursul zilei în Turcia și Siria, Vladimir Putin a transmis condoleanțe și a anunțat că țara sa vrea să trimită echipaje de salvare în zona dezastrului.
UPDATE: Guvernul României a precizat, luni după-amiază, că momentan nu există „situații care să semnaleze cetățeni români printre cei răniți sau printre cei decedați ca urmare a cutremurului și seriei de cutremure din Turcia, cel puțin până la această oră”.
UPDATE: Bilanțul celor două cutremure care au lovit Turcia și Siria a ajuns la peste 1.800 de morți și peste 10.000 de răniți.
Vibraţiile cutremurelor care au lovit sudul Turciei şi Siria au fost resimţite până în Groenlanda, a anunţat Institutul geologic danez, citat de AFP.
UE a mobilizat zece echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei țări de a fi activat Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii. Echipele vin din Bulgaria, Croaţia, Cehia, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România şi Ungaria.
Asistență va trimite și Marea Britanie.
De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a activat rețeaua de echipe medicale de urgență din Turcia și Siria. Acestea vor oferi asistență medicală esențială pentru cei răniți și cei mai vulnerabili.
„Cred că ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de morți”, a declarat, pentru Reuters, Rick Brennan, directorul regional de urgență al OMS pentru Mediterana de Est.
Siria a cerut asistență Israelului, iar acesta, prin premierul Benjamin Netanyahu, a anunțat că o va oferi.
Mircea Radulian, director științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat, pentru B1 TV, că Turcia e afectată un „șoc dublu” – producerea a două cutremure de mare magnitudine, pe lângă activitatea de replici. Acesta a mai susținut că nu exclude existența unei legături între primul cutremur major produs în Turcia și seria de seisme care au avut loc tot luni dimineață, în zona Vrancea.
O româncă stabilită în Turcia a povestit, pentru B1 TV, ce s-a întâmplat. Ea a vorbit din mașină, căci nu se mai simte în siguranță în locuința sa.
Patriarhul Daniel a transmis mesaje de condoleanțe înalților ierarhi ortodocși din Turcia și Siria: „În aceste clipe de grea încercare, înălţăm rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor decedaţi şi grabnica vindecare a celor răniţi, precum şi pentru ajutorarea tuturor celor care au fost afectaţi de cutremur. Ne exprimăm compasiunea şi solidaritatea cu toţi cei suferinzi şi ne rugăm lui Dumnezeu să păzească întreaga lume de cutremure şi alte calamităţi”.
UPDATE: Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că până acum 45 de țări s-au oferit să ajute Turcia. Potrivit unui bilanț provizoriu prezentat de acesta, în Turcia au murit 912 oameni și 5.383 au fost răniți.
Între timp, moneda turcească a atins un nou minim istoric și acţiunile companiilor turceşti s-au prăbuşit. Bursa de la Istanbul suspendat temporar tranzacţiile cu acţiunile mai multor companii din zona în care a avut loc marele seism, informează Reuters.
Iar presa de stat din Siria a transmis că 371 de persoane au fost ucise și 1.089 au fost rănite în cutremur. Cifrele i-ar include doar pe cei care locuiesc în zonele controlate de guvern. În zonele controlate de opoziție, grupul „Căștile albe”, cunoscut sub numele de Apărarea Civilă Siriană, a anunțat cel puțin 221 de morți și 419 răniți.
UPDATE: Un nou seism, de data aceasta de magnitudine 7,5, s-a produs în Turcia, după cel de 7,8 grade de dimineață.
Bilanțul catastrofei a crescut între timp la 1.300 de morți și peste 6.000 de răniți în Turcia și Siria.
Ucraina, măcinată de invazia rusească, s-a oferit și ea să ajute Turcia.
„Ucraina e gata să trimită un grup mare de salvatori în Turcia. Lucrăm cu partea turcă pentru a coordona desfășurarea operațiunilor”, a anunțat Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, pe Twitter.
UPDATE: Castelul Gaziantep din Turcia, un sit din patrimoniul mondial UNESCO, ridicat acum peste 2.000 de ani, a fost grav avariat în urma cutremurului.
UPDATE: Cel puțin 641 de persoane au murit în Turcia și Siria în urma cutremurului, arată datele actualizate. Sunt mii de răniți. Operațiunile de căutare și salvare continuă. Sute de persoane sunt prinse sub dărâmături.
Vicepreședintele turc Fuat Otkay a anunțat că aproape 900 de clădiri au fost distruse în provinciile Gaziantep și Kahramanmaras.
Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe familiilor victimelor: „Gândurile noastre se îndreaptă către victimele și familiile acestora după cutremurul devastator care a lovit Turcia și Siria. Transmit sincere condoleanțe din partea României familiilor victimelor și o însănătoșire rapidă a persoanelor rănite. România este solidară cu cei afectați de această tragedie”.
Premierul britanic Rishi Sunak a transmis că țara sa e gata să ofere ajutor.
Amintim că România va trimite în Turcia o echipă RO-USAR, personal specializat în astfel de intervenții. Echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin, a transmis Guvernul României.
UPDATE: Bilanțul actualizat al cutremurului indică 284 de morți în Turcia, 237 în Siria și mii de răniți.
Vicepreședintele turc Fuat Oktay a declarat că peste 2.300 de persoane au fost rănite, iar operațiunile de căutare și salvare continuă.
SUA au transmis că sunt pregătite să ofere ajutor de urgență Turciei. La fel și Israelul.
România va trimite în Turcia o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU.
Zece români prinși în Turcia, într-o zonă afectată de cutremur, au cerut repatrierea. Este vorba despre un grup de studenți Erasmus, cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş. Cu toții sunt în siguranță, a transmis Ministerul român de Externe.
UPDATE: Cutremurul produs, luni dimineață, în sudul Turciei s-a resimțit şi în Liban, Siria şi Cipru. Seismul a fost urmat de 42 de replici, au transmis autoritățile de la Ankara. Aproape 200 de oameni au murit în Turcia și Siria. Acesta este doar un bilanț provizoriu.
Apărarea Civilă Siriană a declarat nord-vestul țării drept „zonă de dezastru”. Aici au murit peste 100 de persoane și peste 500 au fost rănite, arată date provizorii comunicate de Ministerul Sănătății.
UPDATE: Cutremurul cu magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, urmat de mai multe replici, a făcut cel puțin 118 morți în Turcia și Siria, fiind resimțit și în Liban. Echipele de salvare și locuitorii continuă să caute supraviețuitori.
Autoritatea turcă de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență a făcut apel la ajutorul comunității internaționale.
„Am fost în contact cu oficialii turci pentru a transmite că suntem pregătiți să oferim asistența necesară”, a transmis Jake Sullivan, consilier american pentru securitate națională.
Autoritățile italiene au avertizat asupra unui potențial risc de tsunami.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Cel puţin 76 persoane au murit în provinciile turce Osmaniye (sud) şi Sanliurfa (sud-est) după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a lovit această regiune, au anunţat luni guvernatorii celor două provincii, informează agerpres.
Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit sudul Turciei
Zece persoane au murit în provincia Urfa, a declarat guvernatorul acesteia Salih Ayhan pentru televiziunea turcă NTV, după ce agenţia de stat Anadolu a raportat un bilanţ iniţial de cinci morţi în provincia Osmaniye.
Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).
Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri.
Turcia este afectată deseori de cutremure.
Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS.
Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure, relatează sursa citată.