Un cercetător biochimist care a lucrat la tehnologia de tip ARN mesager, folosită la vaccinurile Pfizer și Moderna, a recunoscut că a fost agent al securității ungare. Katalin Kariko: „Nu am făcut rău nimănui”
Katalin Kariko, cercetător biochimist a cărui muncă la tehnologia de tip ARN mesager a avut o contribuție esențială în dezvoltarea vaccinurilor de la Pfizer și BioNTech, a recunoscut că în perioada comunistă a fost agent al serviciilor de securitate ungare.
Ea fusese recrutată în 1978, când Ungaria era condusă regimul pro-sovietic al lui Janos Kadar, iar rolul său de informator, deși cunoscut încă din 2017, a stârnit dezbateri aprinse în țara vecină, unde presa de dreapta a readus subiectul în prim-planul public în acest weekend, odată cu revenirea expertei la Szeged, unde a devenit cetățean de onoare.
Katalin Kariko, un cercetător biochimist care a lucrat la tehnologia de tip ARN mesager, a recunoscut că a fost agent al securității ungare
Ea a lucrat la tehnologia de tip ARN mesager și, potrivit Euronews, munca sa a avut un rol esențial în dezvoltarea vaccinurilor de la Pfizer și Moderna. Este vorba despre primele seruri anti-COVID-19 autorizate în spațiul occidental. La un moment dat, numele său a fost vehiculat chiar și pentru Premiul Nobel.
Kariko a povestit că în vremea comunistă a fost șantajată de securitatea ungară, care a amenințat-o că va dezvălui rolul jucat de tatăl său în revoluția ungară din 1956, ceea ce ar fi făcut imposibilă cariera sa în domeniul cercetării medicale.
Totuși, ea susține pentru presa ungară că, deși a fost înscrisă ca agent, nu a oferit niciodată informații despre nimeni, nici în perioada petrecută în Ungaria, nici în SUA, unde trăiește de circa 36 de ani.
„În anii care au urmat, nu am dat niciun raport scris, nu am făcut rău nimănui. Pentru a-mi continua activitatea științifică și de cercetare, a trebuit să plec”, a spus ea.
Rolul său de informator a fost dezvăluit publicului larg în 2017, când numele său figura într-o carte pe acest subiect. Chiar și așa, povestea a fost reluată în spațiul public ungar în acest weekend, când Katalin Kariko a revenit Ungaria cu scopul de a primi un premiu pentru activitatea sa în lupta cu pandemia de COVID-19.
Se crede că între 1945 și 1989, între 160.000 și 200.000 de cetățeni ungari au fost recrutați de serviciile de securitate. Până în 1978, anul recrutării lui Kariko, existau circa 7.000 de agenți activi.