Stațiunea Blue Lagoon se închide temporar, deoarece „activitatea seismică puternică” provoacă temeri că va urma o erupție vulcanică. Una dintre cele mai populare atracții turistice din Islanda s-a închis după ce peninsula Reykjanes a fost lovită de aproximativ 1.400 de cutremure în 24 de ore, un „roi seismic” care a stârnit temeri că va urma o erupție vulcanică iminentă.
Laguna Albastră, un centru spa geotermal aflat la sud-vest de Reykjavík, a anunțat că își va închide porțile joi timp de o săptămână, după ce un cutremur deosebit de puternic a lovit imediat după miezul nopții, urmat de aproximativ 800 de cutremure mai mici.
Zeci de turiști îngroziți ar fi fugit din stațiune, care are două hoteluri, în taxiuri, în plină noapte după începerea cutremurelor. Site-ul de știri islandez Víkurfréttir a raportat că aproximativ 40 de turiști au plecat peste noapte, adăugând că bolovani au căzut pe drumul care ducea spre holul hotelului, anunță The Guardian.
Laguna Albastră a declarat că a luat o „decizie proactivă de a-și închide temporar operațiunile timp de o săptămână” din cauza „deranjamentelor” suferite de turiști miercuri seara și a „epuizării angajaților noștri”.
Peninsula Reykjanes a fost în alertă în ultimele săptămâni după ce o perioadă de perturbări seismice a început pe 25 octombrie, ceea ce a determinat agenția de protecție civilă a Islandei să emită o avertizare de „faza de incertitudine” – un nivel de alertă care se referă la un eveniment care a început deja și ar putea duce la o potențială amenințare pentru oameni, proprietăți, comunități sau mediu.
Din 25 octombrie au avut loc aproximativ 22.000 de cutremure măsurate în roiul seismic, în mare parte în sud-vestul Islandei.
Joi, biroul meteorologic islandez a declarat că a înregistrat aproximativ 800 de cutremure de la miezul nopții, iar în ultimele 24 de ore aproximativ 1.400 și că se poate aștepta continuarea activității seismice, dar că nu există indicii de erupții vulcanice.
La începutul acestei săptămâni, departamentul de protecție civilă și management al situațiilor de urgență a anunțat un plan de evacuare pentru Grindavík, la o scurtă călătorie cu mașina de Laguna Albastră, dacă ar fi lovit de o erupție vulcanică sau de un cutremur mare, vorbind inclusiv despre căile de evacuare în afara orașului.
Cel mai mare eveniment de miercuri seara, a spus Oficiul Meteorologic din Islanda, a avut loc la ora 12:46, chiar la vest de Muntele Þorbjörn și a avut o magnitudine de 4,8 – cea mai mare de când a început activitatea pe 25 octombrie.
Printre cutremurele mai mari ulterioare – au fost șapte cu o magnitudine de 4 sau mai mult – a fost unul la ora 12:13, la aproximativ 4,2 km est de Sýrlingafell, unul la 2:56 a.m., la aproximativ 3 km sud-vest de Þorbjörn și unul la 6:52 a.m. la est de Sýrlingafell.
„În timp ce acumularea de magmă continuă, se poate aștepta activitate seismică în peninsula Reykjavík, deoarece intruziunea magmei provoacă o tensiune crescută în zonă”, a spus un purtător de cuvânt.