Un caz celebru în lumea escrocilor: un medic fals a lucrat ani în șir ca medic în Germania. Exact ca în România: în pușcărie a scris o carte
Cu documente falsificate și multă pricepere, a lucrat ani în șir ca medic specialist la diverse clinici: totul a mers conform planului până când și-a dorit un angajat care i-a descoperit adevărata identitate iar escrocheria a fost expusă publicului și autorităților.
Cazul nu se pierde în șirul escrocilor de acest fel din România ci a făcut „carieră” chiar în Germania unde ajuns de notorietate: Gert Uwe Postel (n. 18 iunie 1958, Bremen) a devenit faimos ca impostor după ce a lucrat, între 1980 și 1997, cu documente falsificate, ca medic și psihiatru.
Timp de aproape doi ani, un individul fără o pregătire adecvată a activat ca medic specialist, în clinica de psihiatrie Zschadraß de lângă Leipzig unde și-a escrocat slujba cu hârtii falsificate. Mai mult, în timpul activității ilegale, nu s-a sfiit nici să scrie rapoarte psihiatrice pentru instanțe după ce a avut timp de șapte ani un parteneriat cu un judecător.
În septembrie 1982, Postel a candidat cu succes pentru funcția de asistent de ofițer de sănătate publică în Flensburg folosind pseudonimul „Dr. Phil. Clemens Bartholdy” iar adevărata sa identitate a fost descoperită în aprilie 1983, când a pierdut o carte de identitate care îi poartă numele real și a fost găsită de cineva care l-a cunoscut sub pseudonimul său.
Astfel, Postel a trebuit să-și părăsească funcția în serviciul public: în 1984, a primit o pedeapsă cu suspendare și a fost pus în libertate pentru mai multe cazuri de fals în înscrisuri, preluarea neautorizată a titlurilor academice și falsificarea certificatelor de sănătate.
Cum a reușit să escrocheze lumea în funcția de medic
„Toți impostorii au un lucru în comun: sunt actori buni, adoptă jargonul grupului profesional respectiv și au o mare încredere în sine”, explică Marco Löw, care a lucrat timp de 15 ani la departamentul de investigații criminale din München ca interogator și expert în fraudă, citat de n-tv.de.
Postel se pare că a îndeplinit bine acest rol, spune Löw, consultant la companii mari pe tema modului de descifrare a oamenilor.
Obținerea documentelor necesare pentru un astefl de job este destul de ușoară, mai ales azi, în epoca internetului dar, „cu toate acestea, dacă managerii de personal ar întreba în mod specific despre o chestiune profesională, demascarea ar fi foarte posibilă”, subliniază Löw.
„Dacă nu fac greșeli grave, impostorii nu vor ieși în evidență, pentru că mediul nu are îndoieli la început”, menționează prof. Rainer Banse de la Institutul de Psihologie de la Universitatea din Bonn, citat de publicația germană.
„Înainte de a lua decizii terapeutice, el s-a consultat adesea cu mine sau cu colegii săi”, a mărturisit șeful de atunci al spitalului, Horst Krömker, în procesul penal al lui Postel de la Tribunalul Regional din Leipzig, referindu-se la modul de lucru al escrocului.
În data de 12 mai 1998, Postel a fost arestat la Stuttgart
În ianuarie, procesul a început la Tribunalul Regional din Leipzig, în fața unui interes public enorm, iar mulți dintre cei care veniseră să asiste au trebuit să fie scoși din sala de judecată.
Deși se așteptau la un verdict îngăduitor, instanța l-a găsit pe Postel vinovat de fraudă, în parte, în legătură cu falsificarea de documente și utilizarea abuzivă a titlurilor și a titlurilor de muncă pentru care a primit patru ani de închisoare.
Și Tribunalul districtual din Flensburg îl condamnase la acea vreme la o pedeapsă cu închisoarea de doar un an de închisoare cu executare.
„Capitolul academic din viața mea este acum închis”, a răspuns Postel la întrebarea judecătorului care prezidează despre cum să procedeze.
Ulterior, Postel a publicat, printre cartea „Doktorspiele – Geständnisse eines Hochstaplers” scrisă în timpul detenției sale.