Un bărbat în vârstă de 82 de ani din Coreea de Sud a suferit un atac de cord după ce s-a sufocat cu o bucată de „caracatiță vie” sau san-nakji, o delicatesă locală compusă din tentacule proaspăt tăiate – și care se zvârcolesc în timp ce sunt servite.
Autoritățile stației de pompieri din Gwangju, un oraș din apropierea vârfului sudic al țării, au primit luni dimineață un raport conform căruia o bucată de san-nakji a rămas blocată în gâtul unui bărbat, potrivit unui oficial al stației de pompieri. Când au ajuns la fața locului, bărbatul făcuse deja un stop cardiac. Nu s-a spus dacă bărbatul a supraviețuit.
Felul de mâncare San-nakji se referă la o caracatiță mică care este feliată și servită crudă, consumată astfel mai ales în zonele de coastă sau piețele de fructe de mare din Coreea de Sud.
Deși numele felului de mâncare se traduce prin „caracatiță vie”, acest lucru este ușor înșelător – caracatița este ucisă înainte de servire, cu tentaculele tăiate în porții. Însă ea se servește imediat după tăiere și este atât de proaspătă încât nervii tentaculelor sunt încă activi, astfel tentaculele în sine ale caracatiței par „vii” și continuă să se miște pe farfurie.
San-nakji este adesea servit cu ulei de susan, semințe de susan și uneori ghimbir și are o textură cauciucată. Acest fel de mâncare a apărut și într-un episod din 2015 al serialului CNN al lui Anthony Bourdain „Parts Unknown”.
Faimosul bucătar și prezentator a călătorit în Coreea de Sud, Bourdain folosindu-și bețișoarele în acel episod, pentru a dezlipi un tentacul care se ținea de o farfurie.
Felul de mâncare a fost, de asemenea, trecut pe prima pagină a ziarelor, mass-media locală raportând mai multe cazuri de-a lungul anilor în care pofticioșii au murit în urma sufocării sau asfixierii cu „caracatiță vie”.