Un fixer care ajuta o echipă de ziariști Radio France să realizeze reportaje în Ucraina a fost răpit și torturat nouă zile de soldații ruși. ”Nikita” (numele nu e cel real, din motive de siguranță) și-a spus povestea pentru Reporters sans frontières.
Fixerul este un om de legătură pentru jurnaliștii străini care facilitează accesul acestora în diverse locuri sau la diferite persoane în vederea realizării de materiale jurnalistice.
”Nikita” ajuta o echipă de ziariști Radio France când, pe 5 martie, într-o ambuscadă, a fost prins de soldații ruși.
După ce i-au verificat telefonul și au găsit informații despre activitatea sa, rușii au scos un cuțit și l-au amenințat că „îi taie fața”, notează Reporters sans frontières.
„Nikita simte bucăți de dinți în gură și scuipă sânge. Soldații îl aruncă într-un șanț, lângă un câine mort, și-l supun unei execuții simulate: un soldat se preface că vrea să dacă dacă-i funcționează arma. Focul de armă trece pe lângă capul lui Nikita”, relatează RSF.
În nouă zile cât a fost prizonierul rușilor, ”Nikita” a fost bătut cu crosele, lovit cu răngi de fier peste picioare și torturat cu șocuri electrice. De același ”tratament” au avut parte și alți trei prizonieri.
”Nikita” a fost eliberat pe 12 martie, iar acum e la adăpost într-o localitate din Ucraina.
Conducerea Radio France a transmis că a primit cu „imensă ușurare” vestea eliberării lui: „Fixerii își asumă riscuri enorme pentru libertatea de informare. Le suntem profund recunoscători”.
Recent, președintele american Joe Biden l-a numit pe omologul său rus, Vladimir Putin, „criminal de război” din cauza atrocităților comise de trupele invadatare rusești în Ucraina.
În replică, Rusia a amenințat că va rupe legăturile cu SUA și a catalogat afirmațiile lui Joe Biden drept „inacceptabile”.
Biden a mai spus că Putin dă „semne clare” că are în vedere folosirea armelor biologice și chimice în Ucraina.
Potrivit datelor ONU, aproximativ 925 de civili au fost ucişi şi 1.496 au fost răniţi în Ucraina de când ţara a fost invadată de Rusia.