Un avion de vânătoare F-16 al Turciei a doborât un SU-25 al Armeniei, în spațiul aerian armean (FOTO)Pilotul a murit

Un avion de vânătoare F-16 al Turciei a doborât un SU-25 al Armeniei, în spațiul aerian armean (FOTO)Pilotul a murit
foto: Twitter

Aeronavele de vânătoare F-16 ale forțelor aeriene turce au fost desfășurate împotriva Armeniei și au doborât un avion militar pe fondul atacului azer asupra Artsakh – denumirea armeană pentru regiunea disputată Nagorno-Karabah – susține armata armeană, potrivit Armen Press.

Un F-16 al Turciei a doborât un SU-25 al Armeniei, în spațiul aerian armean, iar pilotul a murit

Avioanele de luptă ale Turciei au decolat marți dimineață de la aeroportul Gyanja din Azerbaidjan și au escortat, de la aeroportul Dalyar, aeronavele SU-25 și Bayraktar UAV, în timpul bombardamentelor efectuate asupra mai multorașezări și divizii terestre armene, conform armatei armene.

Militarii Armeniei susțin că, în timpul manevrelor pentru asigurarea de sprijin diviziilor de apărare antiaeriană, un SU-25 al forțelor aeriene armene fost doborât, în spațiul aerian armean, de către un F-16 al Turciei. Pilotul de pe SU-25 a murit la datorie.

La nivel național, regiunea disputată Nagorno-Karabah este parte a Azerbaidjanului, dar se află sub control armean și a fost subiectul unui conflict îndelungat între cele două state.

Turcia este una puterile care joacă o partitură importantăîn ciocnirile din regiune, în condițiile în care are legături culturale semnificative cu Azerbaidjanul, iar cu Armenia nu întreține relații diplomatice. Ankara nu recunoaște genocidul armean din 1915 și, în anul 1993, pe fondul conflictului din Nagorno-Karabah, și-a închis granița cu Armenia și nu a revenit asupra deciziei niciodată.În plus, Turcia și Azerbaidjan sunt conectate de gazoducte curol crucial pentru aprovizionarea UE cu gaz natural și petrol – iar acestea trec prin apropierea Nagorno-Karabah.

La rândul său, Federația Rusă are un rol notabil în desfășurarea evenimentelor din regiune. Deși aprovizionează cu armament ambele state și menține legături economice cu amândouă, Moscova are o legătură ceva mai profundă cu Erevanul– Armenia găzduiește o bază militară rusă și este parte din Uniunea Eurastiacă.

Religia nu este miza conflictului modern dintre Armenia majoritar creștină și Azerbaidjanul majoritar musulman, care au purtat lupte încă de acum câteva secole. Tensiunile dn regiune aveau să atingă noi coteodată cu decizia lui Stalin de a plasaNagorno-Karabah în Azerbaidjan, în ciuda faptului că regiunea era dominată de armeni. Demersul a fost făcut după momentul în care Armata Roșie cucerea Caucazul, în urmă cu aproximativ un secol, și a nemulțumit ambele tabere, dar timp de câteva decenii acest aspect a contat prea puțin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`