Un „probabil” atac cibernetic al unui „stat-națiune” folosind adresa de e-mail a unui soldat ucrainean a fost folosit pentru a încerca să perturbe încercările oficialilor europeni de a ajuta refugiații care fug din țară din cauza invaziei Rusiei.
„Campania de phishing sponsorizată de stat”, prin care datele de conectare și alte date ale utilizatorilor sunt furate de hackeri, pare să folosească adresele de e-mail pentru a trimite un micro atașament rău intenționat la reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate NATO care a avut loc la 23 februarie.
Intenția pare să fie de a păcăli personalul guvernamental însărcinat cu gestionarea transportului refugiaților să descarce programul malware, potrivit cercetătorilor de securitate cibernetică de la Proofpoint.
Deși cercetătorii nu pot „atribui definitiv” această campanie, ei cred că este de la actorul de amenințare TA445 (alias Ghostwriter/UNC1151).
TA445 pare să opereze din Belarus și are o istorie de operațiuni de dezinformare.
Cercetătorii au doar un set limitat de date și, prin urmare, concluziile despre țintele hackerilor pot să nu fie în întregime exacte, dar a existat o „preferință clară pentru vizarea persoanelor cu responsabilități legate de transport, alocare financiară și bugetară, administrare și circulație a populației în Europa.”, spun cercetătorii.
„Această campanie poate reprezenta o încercare de a obține informații cu privire la logistica din jurul mișcării fondurilor, proviziilor și a oamenilor în țările membre NATO.”
Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) spune că peste 874.000 de persoane au fugit din Ucraina de la invazia Rusiei săptămâna trecută, până în prezent, iar cifra „crește exponențial”.
„Rareori am văzut un exod atât de incredibil de rapid de oameni – cel mai mare din Europa de la războaiele balcanice”, a declarat comisarul Națiunilor Unite pentru refugiați, Filippo Grandi, în timpul unei reuniuni a Consiliului de securitate al Organizației Națiunilor Unite, luni.
Guvernele europene și organizațiile umanitare și-au planificat răspunsul de săptămâni întregi, dar numărul refugiaților a depășit aceste așteptări. ONU a estimat că 4 milioane de refugiați ucraineni ar putea ajunge în țările vecine doar în următoarele săptămâni.
Un astfel de aflux mare ar reprezenta o „povara uriașă pentru statele primitoare și ar stresa fără îndoială sistemele de recepție și resursele aferente”, a spus Grandi.