Un an de război în Ucraina: ONU a votat cu 141 de voturi pentru, 7 voturi împotrivă și 32 de abțineri retragerea imediată și necondiționată a Rusiei din Ucraina. Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, blocat din cauza comerțului de cauciuc rusesc
La ultimul vot, desfășurat imediat după ce Rusia a anexat republicile din estul Ucrainei, Rusia a fost condamnată cu 143 la 5 voturi împotrivă și 35 de abțineri.Cele șapte țări care au votat împotriva rezoluției acum, au fost Belarus, Mali, Nicaragua, Rusia, Siria, Coreea de Nord și Eritreea.
China s-a abținut de la votul ONU care cere Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina
Miniștrii de externe și diplomați din peste 75 de țări s-au adresat adunării în timpul celor două zile de dezbateri, mulți dintre ei îndemnând la susținerea rezoluției care susține integritatea teritorială a Ucrainei, un principiu de bază al Cartei ONU pe care toate țările trebuie să îl știe atunci când aderă la organizația mondială.
China s-a abținut în timp ce ONU a adoptat rezoluția fără caracter obligatoriu prin care se cere Rusiei să pună capăt ostilităților și să se retragă din Ucraina.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că țări precum India și Africa de Sud, care nu s-au alăturat Occidentului în denunțarea invaziei Rusiei în Ucraina, se află probabil pe o traiectorie de îndepărtare de alinierea cu Moscova, dar acest proces nu se va întâmpla „instantaneu”.
India s-a confruntat cu presiuni din partea Occidentului pentru a se distanța de Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina. Până acum, New Delhi a rezistat acestei presiuni, invocând legăturile sale de lungă durată cu Rusia și nevoile sale economice și petroliere, potrivit Reuters.
Rusia a fost cel mai mare furnizor de arme al Indiei încă de pe vremea Uniunii Sovietice. Cu toate acestea, în ultimii ani, Washingtonul a încercat să îndepărteze New Delhi de furnizorul său militar tradițional.
„Timp de decenii, India a avut Rusia în centrul furnizării de echipamente militare pentru ea și pentru apărarea sa, dar ceea ce am văzut în ultimii ani este o traiectorie care se îndepărtează de dependența de Rusia și se îndreaptă spre un parteneriat cu noi și cu alte țări”, a declarat Blinken.
Proiectul de rezoluție este aproape sigur că va fi adoptat mai târziu în cursul zilei de vineri, dar nu este obligatoriu, potrivit Associated Press. Diplomații aliați ai Ucrainei încearcă să convingă mai multe națiuni care au fost ambivalente față de război la voturile anterioare, inclusiv China.
Adjunctul ambasadorului Venezuelei s-a adresat consiliului în numele a 16 țări care fie au votat împotrivă, fie s-au abținut la aproape toate cele cinci rezoluții anterioare privind Ucraina: Belarus, Bolivia, Cambodgia, Cambodgia, China, Cuba, Eritreea, Guineea Ecuatorială, Iran, Laos, Mali, Nicaragua, Coreea de Nord, Saint Vincent, Siria, Venezuela și Zimbabwe.
În timp ce alte țări s-au concentrat asupra acțiunilor Rusiei, ambasadorul adjunct Joaquín Pérez Ayestarán a declarat miercuri că toate țările, fără excepție, „trebuie să respecte cu strictețe Carta Națiunilor Unite”.
El a declarat că țările din grupul său sunt împotriva a ceea ce el a numit acțiuni de divizare în cadrul Adunării Generale și pentru „compromis”.
În propriul său apel, ministrul polonez de externe Zbigniew Rau a declarat că ucrainenii merită „nu numai compasiunea noastră, ci și sprijinul și solidaritatea noastră”.
Cei mai importanți diplomați ai UE nu au reușit să finalizeze cea de-a zecea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar interzice vânzarea mai multor tehnologii critice din punct de vedere militar.
Se pare că discuțiile sunt blocate în ceea ce privește comerțul cu cauciuc cu Rusia. Ambasadorii ar trebui să reia discuțiile vineri, la un an de la începerea războiului din Ucraina, potrivit The Guardian.