Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a semnalat descoperirea unui nou sirop de tuse contaminat, motiv pentru care India a suspendat licența de producție a unei firme de medicamente.
Siropul contaminat a fost produs în Insulele Marshall și Micronezia în aprilie, de același producător, potrivit Guvernului indian.
Producătorii de medicamente sunt tot mai aspru verificați de autoritățile de reglementare indiene, după ce mai multe siropuri de tuse fabricate în țară au fost legate de moartea a cel puțin 89 de copii în Gambia și Uzbekistan anul trecut. Această situație a afectat imaginea Indiei ca „farmacie a lumii”, pentru că oferă medicamente la prețuri accesibile la nivel global, potrivit Agerpres.
OMS a descoperit cantități enorme de dietilen-glicol și etilen-glicol, două substanțe teoxice pentru oameni, dacă sunt consumate. Cele două substanțe pot fi fatale, potrivit unor probe prelevate dintr-un lot de sirop de tuse fabricat de compania QP Pharmachem Ltd, cu sediul în statul Punjab din nordul ţării.
În încercarea de a-și apăra reputația, compania a respins toate acuzațiile: „S-a stabilit că eșantioanele prelevate de la unitățile de producție… nu îndeplinesc standardele de calitate”, declară ministrul adjunct al Sănătății, Bharati Pravin Pawar.
Licențele de fabricație ale QP Pharmachem Ltd, Maiden Pharmaceuticals şi Marion Biotech Pvt. Lt au fost suspendate, exporturile fiind oprite, conform sursei menționate anterior.
Și celelalte două companii, Maiden Pharmaceuticals şi Marion Biotech, au respins acuzațiile care li se aduc.