Un al doilea român de pe nava de croazieră Diamond Princess, infectat cu coronavirus / Precizările MAE

Un al doilea român de pe nava de croazieră Diamond Princess, infectat cu coronavirus / Precizările MAE
Foto: pixabay.com

UPDATE:Ministerul Afacerilor Externe transmite, miercuri, într-un comunicat de presă, că Ambasada României la Tokyo a fost notificată că un al doilea cetățean român de pe nava Diamond Princess este infectat cu coronavirus. Acesta a fost transferat la un spital din Capitala Japoniei și se simte bine, arată sursa citată.

”Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către MAE nipon cu privire la confirmarea unui al doilea caz de infectare cu coronavirus a unui cetățean român, membru al echipajului de pe vasul de croazieră Diamond Princess.

Misiunea diplomatică este în contact cu cetățeanul român care a fost transferat la o unitate medicală din Tokyo, care a transmis misiunii diplomatice în cursul zilei de astăzi, 19 februarie, că se simte bine și nu manifestă simptome.

Potrivit datelor obținute de către reprezentanții ambasadei, autoritățile locale au precizat că toate persoanele prezente la bordul navei de croazieră au fost supuse testelor medicale, fiind în așteptarea rezultatelor”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, reprezentanții MAE precizează că opt dintre cei nouă cetățeni care se aflau pe nava Westerdam, acostată într-un port din Cambodgia, au părăsit țara asiatică.

”În ceea ce privește nava Westerdam, potrivit informațiilor obținute de Ambasada României la Hanoi (acreditată și pentru Regatul Cambodgia) de la autoritățile cambodgiene, opt din cei nouă cetățeni români care s-au aflat la bordul navei în calitate de turiști au părăsit Cambodgia, cel de-al nouălea rămânând în capitala Phnom Penh. Costurile deplasărilor au fost suportate de proprietarul vasului de croazieră”, au mai transmis reprezentanții MAE.

Încă un român de pe nava de croazieră Diamond Princess este infectat cu noul coronavirus, potrivit presei din Japonia, care citează informații transmise de Ministerul nipon al Sănătății.

Primul conațional contaminat cu temutul virus se află, în acest moment internat într-un spital din Japonia. Bărbatul, care este din județul Argeș și lucrează ca ospătar pe vasul de croazieră, este în stare stabilă, potrivit unui comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe.

În total, 17 români, dintre care 15 membri ai echipajului și 2 pasageri, se aflau pe nava Diamond Princess, ținută în carantină în portul Yokohama.

După două săptămâni de carantină, aproximativ 500 de pasageri și membri ai echipajului de pe Diamond Princess vor fi debarcați în Japonia. Este vorba despre persoane care nu au intrat în contact cu cei la care a fost confirmată infecția cu coronavirus și care nu au avut până acum simptome specifice.

Odată debarcați de pe navă, aceștia vor fi preluați de autobuze și transportați către diferite gări din Yokohama. Întreg procesul de debarcare ar urma să dureze câteva zile, în contextul în care pe navă se află peste 3.000 de persoane.

Între timp, autoritățile din mai multe state au anunțat, deja, că pun la dispoziția cetățenilor curse charter cu care să se poată întoarce acasă.

În total, la bordul navei Diamond Princess au fost confirmate 542 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Bilanțul epidemiei de coronavirus a depășit 2.000 de morți și 75.000 de îmbolnăviri, potrivit ultimului raport al Comisiei de Sănătate din China. Asta după ce autorităţile din provincia chineză Hubei, considerată a fi epicentrul epidemiei, au anunțat 132 de noi decese.

Între timp, experții chinezi în domeniul sănătății au anunțat, luni, că au găsit o metodă eficientă pentru a trata noul coronavirus.

S-a constatat că medicamentul antimalarian Fosfat de clorochină a avut un efect curativ pentru persoanele care sunt infestate cu temutul virus, au spus medicii chinezi. De asemenea, pacienții au primit medicamente antivirale, scrie euronews.com.

Amintim, în acest context, că Victor Costache, ministrul demis al Sănătății și propus pentru același portofoliu, a declarat, pentru B1 TV, că în România nu există nicio persoană infectată cu noul coronavirus. Chiar și așa, la nivel naţional capacitatea de diagnosticare a fost extinsă în afara Bucureștiului, la clinici din Iaşi, Constanţa, Cluj şi Timişoara.

„În România nu avem niciun pacient cu coronavirus, vorbesc despre această tulpină 2019. Colaborăm bine cu celelalte ministere pentru a preîntâmpina apariţia acestei infecţii pe teritoriul României şi, de asemenea, pentru a pregăti capacitatea de reacţie la nivel naţional, în eventualitatea apariţiei primelor cazuri.

Dacă la început s-a practicat izolarea voluntară la domiciliu a celor care veneau din zona de risc, acum cei care vin din zona de maxim risc sunt în carantină în imobile bine identificate, sunt urmăriţi şi li se face testarea după un protocol strict”, a explicat Victor Costache, pentru B1 TV.

Ministrul a mai susținut, totodată, că a fost demarată şi o procedură de achiziţie rapidă pentru echipamente de protecţie şi substanţe biocide, astfel încât să existe o rezervă în caz de epidemie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`