Un adolescent a fost arestat preventiv pentru uciderea unei parlamentare naționaliste din Ucraina

Un adolescent a fost arestat preventiv pentru uciderea unei parlamentare naționaliste din Ucraina

Un tribunal ucrainean a arestat preventiv un tânăr de 18 ani pentru uciderea unui fost deputat naționalist, a informat presa de stat.
Irina Farion – o militantă împotriva folosirii limbii ruse – a fost împușcată în apropierea apartamentului ei din orașul de vest Lviv, pe 19 iulie, anunță The Guardian.

Farion a devenit cunoscută pentru că a acuzat personalități publice pentru că vorbesc rusă în loc de ucraineană

Vineri, tribunalul din Lviv a ordonat ca suspectul, Vyacheslav Zinchenko, să fie arestat preventiv pentru cel puțin 60 de zile, a informat presa de stat Suspline.

Zinchenko a fost arestat săptămâna aceasta la Dnipro, la 800 km est de Lviv. Anchetatorii au spus că lucrează pentru a stabili motivul din spatele atacului.

Ministrul de Interne, Igor Klymenko, a spus că tinde să creadă că trăgătorul a acționat la ordinele cuiva.
Farion, o profesoară de limbi străine, a lucrat în parlamentul Ucrainei pentru partidul ultra-naționalist Svoboda și a devenit cunoscută pentru că a acuzat personalități publice pentru că vorbesc rusă în loc de ucraineană.

Limba rusă a fost vorbită pe scară largă în Ucraina, în special în est, înainte să înceapă războiul. De atunci, mulți oameni au încetat să mai folosească limba rusă, iar oficialii au luat măsuri pentru a promova o utilizare mai mare a ucrainenei.

Farion a fost profesoară la Institutul de Științe Umaniste și Sociale din Lviv, specializată în limba ucraineană și a predat cursuri online.
Ea a fost, de asemenea, o influenceriță de social media și a apărut frecvent la televizor.

Ea a fost concediată din postul ei academic anul trecut, după ce studenții au protestat față de comentariile făcute de Farion într-un interviu TV, când insultase unele brigăzi militare, inclusiv venerata unitate Azov, pentru că soldații vorbeau rusă.

Cei îndoliați au umplut luni străzile din Lviv pentru înmormântarea ei, strângând flori la locul în care a fost împușcată, unde încă era vizibilă o pată de sânge.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`