În ultimul mesaj în calitate de Primă Doamnă a SUA, Melania Trump a făcut referire la violențele de săptămâna trecută de la Capitoliu, îndemnându-i pe americani să se concentreze pe ce îi unește, nu pe ce îi desparte. Ea a mai ținut, însă, să spună că, în ultimii ani, a fost ținta a numeroase atacuri și acuzații nefondate. Melania Trump s-a arătat dezamăgită de toate bârfele care au circulat despre ea.
Într-un mesaj postat inițial pe site-ul oficial al Casei Albe, Melania Trump a ținut să „condamne ferm actele de violență” săvârșite săptămâna trecută la Capitoliu, în ziua în care Congresul a certificat victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale. Violențele săvârșite chiar de susținători ai lui Donald Trump, încă președinte al SUA, s-au soldat cu moartea a șase persoane.
Prima Doamnă i-a implorat pe oameni să renunțe la orice act de violență și „să nu facă niciodată presupuneri bazate pe culoarea pielii unei persoane sau să folosească diferitele ideologii politice ca fundament pentru agresiune și dușmănie”.
Melania Trump s-a arătat apoi dezamăgită de bârfele, atacurile și acuzațiile nefondate la adresa ei: „Mi se pare rușinos că în jurul acestor evenimente tragice s-au iscat bârfe, atacuri personale nejustificate și acuzații false la adresa mea de la oameni care caută să fie relevanți și au o agendă. Acum e vorba doar despre vindecarea țării noastre și a cetățenilor săi. Nu ar trebui să fie folosită pentru câștig personal”.
Ea a lăudat faptul că americanii s-au prezentat într-un număr atât de mare la vot la alegerile din noiembrie, dar a precizat că „nu trebuie să permitem acestei pasiuni să se transforme în violență”.
Melania Trump a ținut apoi să le mulțumească milioanelor de americani care au fost alături de ea și de soțul ei și a mărturisit că îndeplinirea funcției de Primă Doamnă a Statelor Unite a fost „onoarea vieții mele”.
După ce susținătorii săi au ”invadat” Capitoliul, iar violențele declanșate s-au soldat cu șase morți, Donald Trump a ajuns să fie acuzat oficial de ”incitare la insurecție” într-o rezoluție introdusă în Camera Reprezentanților, condusă de democrata Nancy Pelosi. Congresul va vota miercuri demiterea președintelui american, cu doar o săptămână înainte de terminarea oficială a mandatului său.
Liderului de la Casa Albă îi este imputat discursul susținut pe 6 ianuarie, atunci cand i-a îndemnat pe susținătorii săi să ia cu asalt Capitoliul: „Nu ne vom da bătuți, nu vom ceda, nu ne dăm bătuți când se produce un furt! Să mărșăluim pe Pennsylvania Avenue, vă mulțumesc tuturor! Dumnezeu să vă binecuvânteze!”.
Democrații amintesc și de apelul lui Trump către secretarul de stat din Georgia de a-i găsi suficiente voturi pentru a câștiga alegerile din statul respectiv: „Doar vreau să găsiţi 11.780 de voturi, adică mai mult decat deja avem, pentru că am câştigat statul ( Georgia – n.r.). Asta e situaţia, oameni buni! Avem nevoie de doar 11.000 de voturi. Avem deja mult mai mult de atât, conform situaţiei actuale”.
Documentul citează al 14-lea amendament din Constituția SUA, care îi interzice unei persoane care a fost angajată într-o insurecție sau rebeliune împotriva Statelor Unite să dețină funcția de președinte.
După ce Congresul a certificat alegerea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA, Donald Trump și-a recunoscut înfrângerea în scrutinul din noiembrie. Asta după săptămâni întregi de negare şi acuzaţii de fraudefără dovezi.
Donald Trump nu va participa la ceremonia de învestire a lui Joe Biden, care va avea loc pe 20 ianuarie.