UE va semna un acord cu Kosovo care îi deschide calea către aderarea la blocul comunitar
Uniunea Europeană va semna săptămâna viitoare un acord cu Kosovo, care va deschide calea acesteia către blocul comunitar, potrivit unor oficiali, relatează Radio Free Europe.
Această acțiune, văzută ca un ajutor în aducerea Serbiei mai aproape de UE, poate provoca îngrijorare în cadrul unor membre ale UE care se confruntă cu mișcări separatiste interne.
Spania, Cipru, România, Grecia și Slovacia nu au recunoscut independența Kosovo față de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după ce majoritatea sa etnică albaneză a dus o luptă de gherilă împotriva Belgradului.
Chiar și așa, în trecut aceste state și-au dat acordul ca UE să demareze negocieri cu Kosovo pentru a înceta tensiunile naționaliste din Balcani.
În iulie 2014, Kosovo a încheiat negocierile cu UE în vederea unui Acord de Stabilizare şi Asociere, acesta fiind un pas pe calea unei eventuale aderări la UE, care îi poate aduce beneficii economice.
Săptămâna viitoare, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, şi comisarul pentru Extindere, Johannes Hahn, vor semna un acord care ar urma să intre în vigoare anul viitor, în ciuda faptului că țara a înregistrat progrese slabe în domenii politice importante.
„Semnarea acordului va consolida perspectiva europeană a Kosovo şi va ajuta la stabilizarea internă”, a precizat un oficial european.
Acest pas pentru aderarea Kosovo la UE ar putea produce îngrijorare Serbiei, care consideră Kosovo parte teritorială a sa.
UE a integrat majoritatea statelor foste comuniste din Europa de Est între 2004 şi 2007. Croaţia este ultima ţară care a aderat, în 2013.
Croația este ultima țară care a aderat la blocul comuniar, în 2013. Pe lângă Serbia, și Macedonia, Muntenegrul, Albania sau Turcia sunt candidați la aderarea la UE.