Un oficial de rang înalt al Uniunii Europene a declarat duminică că americanii care au fost vaccinați împotriva COVID-19 ar trebui să poată călători în Europa în vară, facilitând prin intermediul dovezii de vaccinare anularea restricțiilor de călătorie existente.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pentru The New York Times că cei 27 de membri ai uniunii ar accepta, necondiționat, pe toți cei care sunt vaccinați cu vaccinuri care sunt aprobate „de Agenția Europeană pentru Medicamente. Agenția a aprobat cele trei vaccinuri utilizate în Statele Unite.
„Din câte văd, americanii folosesc vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentelor”, a spus von der Leyen. „Acest lucru va permite libera circulație și călătoria către Uniunea Europeană”.
Nu a spus când se poate relua călătoria. UE a închis în mare măsură călătoriile neesențiale cu mai mult de un an în urmă.
Țările Uniunii Europene au convenit luna aceasta să lanseze certificate de călătorie COVID-19 care să permită persoanelor care au fost vaccinate împotriva bolii, recuperate în urma unei infecții sau care au dat rezultate negative la testele COVID să călătorească liber.
Certificatul de vaccinare, destinat facilitării călătoriilorîn interiorul Uniunii Europene, ar putea fi în vigoare timp de un an, conform textului adoptat miercuri de ambasadorii celor douăzeci şi şapte de state ale blocului comunitar, regulă ce urmează să fie negociată cu parlamentarii europeni, relatează AFP.
Textul prevede ca această reglementare să se aplice timp de 12 luni de la intrarea sa în vigoare, urmând ca executivul european să facă un raport de evaluare cu trei luni înainte de sfârşitul acestei perioade.
O suspendare sau o prelungire ar trebui să aibă loc în cadrul unei proceduri legislative ordinare implicând Consiliul (care reprezintă statele membre) şi Parlamentul European şi nu doar Comisia.
Propunerea iniţială a Comisiei Europene prevedea ca acest „certificat verde digital”, care ar trebui să intre în vigoare până la sfârşitul lunii iunie, să fie valabil până când Organizaţia Mondială a Sănătăţii va declara că pandemia de COVID-19 a luat sfârşit.
Liderii europeni au refuzat ca aplicarea acestuia să depindă de un organism din afara UE și au modificat această dispoziţie.