În cadrul Conferinței COP27 a ONU privind Schimbările Climatice, din acest weekend la Sharm el-Sheikh, Egipt, Comisia Europeană va face apel la toate părțile să ia măsuri urgente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și să respecte angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris și al Pactului de la Glasgow privind Clima, adoptat anul trecut la COP26, se arată într-un comunicat.
În perioada 7-8 noiembrie, președinta Comisiei Europene von der Leyen va participa la Summitul Liderilor Mondiali care deschide oficial COP27.
În perioada 14-18 noiembrie, vicepreședintele executiv Frans Timmermans va conduce echipa de negociere a UE, iar comisarii pentru energie, Kadri Simson, pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Virginijus Sinkevičius, și pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vor participa, de asemenea, la evenimentele din cadrul COP27, conform Calea Europeană.
von der Leyen va prezenta Declarația comună a UE în cadrul unei sesiuni plenare cu președintele Consiliului European
Oficialul va semna declarații bilaterale cu mai mulți parteneri, cu un accent deosebit pe parteneriatele privind pădurile și clima și pe tranziția către o energie curată.
Echipa de negociere a Comisiei va face presiuni pentru punerea în aplicare a angajamentelor existente, pentru a trece „de la cuvinte ambițioase la acțiuni concrete”, inclusiv prin adoptarea unui Program de Lucru privind Atenuarea, pentru a spori urgent punerea în aplicare a măsurilor de atenuare a încălzirii climatice.
UE s-a angajat să progreseze în direcția Obiectivului Global privind Adaptarea (GGA): soluțiile bazate pe natură, așa cum s-a subliniat în Pactul Climatic de la Glasgow de anul trecut, joacă un rol crucial în facilitarea adaptării la schimbările climatice și în conservarea biodiversității, un alt punct dezbătut.
Blocul comunitar va urmări mărirea contribuțiilor la finanțarea combaterii schimbărilor climatice pentru a atinge obiectivul anual de 100 miliarde de dolari, la care UE a contribuit cu 23,04 miliarde de euro în 2021 – o contribuție constantă și de departe cea mai mare.
Pe durata conferinței, Comisia va găzdui peste 125 de evenimente secundare la Pavilionul UE din Sharm el-Sheikh și online. despre subiecte legate de climă, protecția biodiversității și refacerea naturii, securitatea energetică și tranziția ecologică, finanțarea durabilă, securitatea alimentară și a apei, precum și cercetarea și inovarea.