UE, ultimatum pentru Marea Britanie: Londra are termen până la sfârșitul lunii să renunțe la proiectul care încalcă Acordul de Retragere. Altfel, ar putea ajunge în instanță
Discuțiile despre comerțul post-Brexit s-au reluat, în ciuda faptului că Marea Britanie a respins ultimatul dat de UE privind renunțarea la planurile de a trece peste elemente cheie din Acordul de Retragere, potrivit Euronews.
UE, ultimatum pentru Marea Britanie
Bruxellesul a avertizat că va duce Marea Britanie în instanță, în cazul în care Londra merge mai departe cu proiectul de lege despre care se crede că va pune în pericol acordul de pace din Irlanda de Nord.
La capătul discuțiilor convocate de urgență joi, UE a explicat că „Acordul de Retragere cuprinde o serie de mecanisme și de soluții juridice pentru a răspunde la încălcarea obligațiilor legale pe care le conține textul – iar Uniunii Europene nu îi va fi rușine să le folosească”.
Marea Britanie are timp până la finalul lunii să retragă măsurile controversate din proiectul de lege respectiv, a anunțat Comisia Europeană.
Chiar și așa, Londra a rămas fermă pe poziții și a lăsat să se înțeleagă că nu va face niciun pas în spate, potrivit comunicatului de presă de joi după-amiază.
Guvernul Boris Johnson a vorbit despre bună credință, explicând că acesta va rămâne elementul cheie în abordarea sa la nivel de relații internaționale, dar totodată a pus accent și pe suveranitatea parlamentului național.
Reuniunea extraordinară s-a desfășurat la o zi distanță de momentul în care Marea Britanie a prezentat un proiect de lege, care i-ar permite să altereze anumite părți din Acordul de Retragere pe care guvernul Boris Johnson l-a încheiat cu blocul comunitar și care a intrat în vigoare la 1 februarie, după ieșirea formală a Regatului Unit din UE.
Proiectul va fi dezbătut, luni, de Parlamentul britanic
Guvernul susține că proiectul – care va fi dezbătut de Parlament în 14 septembrie – va fi o garanție că „își va putea livra angajamentele de a apăra pacea în Irlanda de Nord și Acordul de la Belfast / din Vinerea Mare, precum de a întări, și de a păstra piața internă a Regatului Unit”.
Cu toate acestea, UE pune la îndoială acest argument.
„UE nu acceptă argumentul că scopul proiectului de lege este acela de a apăra Acordul din Vinerea Marea (de la Belfast). De fapt, este de părere că face exact contrariul”, se arată într-un comunicat de presă.
Protocolul cu privire la Irlanda și Irlanda de Nord cuprins în Acordul de Retragere are în vedere ca pentru teritoriul britanic să se aplice în continuare regulile vamale ale UE după încheierea perioadei de tranziție, astfel încât să fie evitate controalele la granița cu Republica Irlanda, stat membru al UE.
Acest lucru înseamnă că anumite bunuri care călătoresc între Irlanda de Nord și alte părți din Marea Britanie vor avea fi supuse controalelor – aspect despre care guvernul britanic susține că va conduce la crearea de facto a unei granițe în Marea Irlandeză.
Perioada de tranziție expiră la 31 decembrie.