UE trebuie să dubleze ajutorul acordat Ucrainei, după golul lăsat de SUA

Publicat: 16 02. 2024, 15:06
Armata ucraineană anunță noi exerciții militare (FOTO- Hepta/ DPA Images)

Uniunea Europeană va trebui să-și dubleze sprijinul militar acordat Ucrainei pentru a umple golul lăsat de Statele Unite după luni de blocare a noilor ajutoare de către Congres, a declarat vineri (16 februarie) un institut de cercetare care monitorizează asistența.

Europa va trebui să-și dubleze cel puțin eforturile actuale de sprijin militar

Având în vedere că finanțarea existentă s-a epuizat deja, republicanii din Camera Reprezentanților SUA blochează autorizarea celor de 60 de miliarde de dolari pentru ajutoare militare noi, în ciuda faptului că atât comandanții ucraineni cât și oficialii occidentali au spus în ultimele zile că trupele ucrainene rămân fără muniție.

„Este foarte incert dacă SUA vor mai trimite asistență militară în 2024”, a declarat Institutul Kiel din Germania într-un raport privind situația ajutorului militar, financiar și umanitar către țara care se află în război din 24 februarie 2022.

Potrivit datelor de până la 15 ianuarie 2024, Statele Unite au trimis 42,2 miliarde de euro (45,4 miliarde de dolari) în ajutor militar Ucrainei între februarie 2022 și decembrie 2023, la o rată de aproximativ 2 miliarde de euro pe lună.

Uniunea Europeană și cei 27 de membri ai săi au promis un ajutor militar de 49,7 miliarde de euro de la începutul războiului, dar au livrat sau alocat doar 35,2 miliarde de euro.

„Europa va trebui cel puțin să-și dubleze eforturile actuale de sprijin militar în cazul în care nu mai există sprijin din partea Statelor Unite”, a declarat Christoph Trebesch, director de cercetare la Institutul Kiel.

„Aceasta este o provocare, dar doar o chestiune de voință politică. Țările UE sunt printre cele mai bogate din lume și până acum nu au cheltuit nici măcar 1% din PIB-ul lor din 2021 pentru a sprijini Ucraina.”

UE și statele sale membre sunt cei mai mari donatori cu 144,1 miliarde de euro

Un total de 265,1 miliarde de euro au fost oferite Ucrainei din februarie 2022, din care 141,3 miliarde de euro în ajutor financiar, 107,5 miliarde de euro în ajutor militar și 16,3 miliarde de euro în ajutor umanitar.

UE și statele sale membre sunt cei mai mari donatori cu 144,1 miliarde de euro, Statele Unite cu 67,7 miliarde de euro și Regatul Unit cu 15,7 miliarde de euro.

Dar există un decalaj mare între angajamente și banii plătiți, mai ales în cazul UE, care a alocat până acum doar 77,2 miliarde de euro. Acest lucru se datorează faptului că angajamentele blocului sunt răspândite pe mai mulți ani.

Oprirea ajutorului militar al SUA pentru Ucraina vine în momentul în care se pregătesc alegerile prezidențiale din 2024.
Revenirea lui Trump la putere în 2025 ar însemna sfârșitul ajutorului SUA pentru Ucraina, spun experții.

Și în Europa sunt păreri împărțite despre ajutorul dat Ucrainei

Liderul ungar Viktor Orban a blocat luni de zile autorizarea unui ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina pe o perioadă de patru ani și a cedat abia la începutul acestei luni.

În Slovacia, noul prim-ministru populist Robert Fico și-a îndeplinit în noiembrie promisiunile făcute în timpul campaniei sale electorale și a blocat o livrare majoră de arme planificată de predecesorul său.

Contribuțiile Occidentului la arme au evoluat odată cu situația de pe câmpul de luptă, transformându-se de la zeci de mii de arme ușoare după invazie la elicoptere și obuziere, iar apoi la tancuri occidentale sofisticate, inclusiv Abrams, Challengers și Leopards.

După ce au primit undă verde de la Washington, Țările de Jos și Danemarca au convenit în august 2023 să livreze 61 de avioane de luptă americane F-16. Norvegia a urmat exemplul și a început pregătirea piloților.