Înalții oficiali ai Uniunii Europene au declarat că blocul va impune mai multe sancțiuni împotriva celor implicați în recunoașterea de către Rusia a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, pe fondul temerilor privind o potențială invazie rusă a țării.
Josep Borrell a anunţat la Paris, în deschiderea unui Forum UE privind cooperarea în regiunea indo-pacifică, că a convocat un ”Consiliu de urgenţă al Afacerilor Externe, pe care Franţa îl va organiza la Paris, după reuniune”.
”În această (marţi) după-amiaza, Consiliul va decide sancţiunile pe care le vom impune (…). Trebuie să acţionăm foarte rapid, adică în această (marţi) după-amiază, aici, la Paris”, a declarat el, apreciind că aceste sancţuni urmează să fie adoptate în ”unanimitate”.
Anunțul a venit după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de recunoaștere oficială a independenței a două regiuni controlate de rebeli din estul Ucrainei, scrie euronews.
Într-o declarație comună de luni seară, președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului, Charles Michel, au declarat că recunoașterea este „o încălcare flagrantă a dreptului internațional”.
Cei doi au adăugat că UE „va reacționa cu sancțiuni” și „reiterează sprijinul său neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.
Casa Albă a spus că președintele Biden va ordona și el noi sancțiuni și a numit anunțul lui Putin o „încălcare flagrantă a angajamentelor internaționale ale Rusiei”. Sancțiunile americane vor interzice noi investiții, comerț și finanțare în cele două regiuni separatiste ale Ucrainei recunoscute de Putin – așa-numitele Republici Populare Donețk și Lugansk.
A existat un cor de condamnare din partea aliaților occidentali care reacționează la anunțul președintelui Putin de luni seară.
Secretarul britanic de externe Liz Truss a declarat că „nu vom permite ca încălcarea de către Rusia a angajamentelor sale internaționale să rămână nepedepsită”; în timp ce președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a scris pe Twitter că a vorbit deja cu președintele Biden și că plănuiește să vorbească și cu premierul britanic Boris Johnson despre situație.
Anterior, Johnson a spus că planurile de a recunoaște cele două republici separatiste sunt „un semn foarte rău și un semn foarte întunecat” și a spus că Regatul Unit va trebui să se gândească acum ce ar putea face mai mult pentru a sprijini Ucraina.
Președintele Finlandei Sauli Niinistö, unul dintre puținii lideri europeni care au o relație de lucru de lungă durată cu Vladimir Putin, a lansat o declarație în care condamnă acțiunile sale, numind-o o „încălcare gravă a acordurilor Minks”.
Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat decizia Rusiei și a cerut o reuniune imediată a Consiliului de Securitate al ONU și „sancțiuni europene direcționate”.
Recunoașterea regiunilor separatiste a venit atunci când peste 150.000 de soldați ruși au înconjurat Ucraina din trei părți, ceea ce aliații occidentali văd ca un semn al unei invazii iminente.
Profesorul Sam Greene, director al Institutului King’s Rusia de la Kings College din Londra, spune că crede că președintele Putin „a pus bazele retorice pentru război, dar nu a declarat-o”.
„El a pus bazele unei prezențe militare oficiale în [Donețk și Republica Populară Lugansk], dar nu a definit granițele. Ambiguitatea strategică practicată continuă. Încă nu știm încotro se îndreaptă acest lucru și acesta este scopul”, a scris el. pe Twitter.
Între timp, ucrainenii din capitala Kiev s-au înspăimântat la anunțul lui Putin de luni seara.