Este de așteptat ca UE și NATO să lanseze oficial în curând un apel comun către Rusia pentru ca aceata să își retragă armata și să părăsească Ucraina.
Este de așteptat ca UE și NATO să lanseze oficial în curând un apel comun către Rusia pentru ca aceata să își retragă armata și să părăsească Ucraina.
Declarația este în lucru de mai bine de un an dar a rezistat tensiunilor dintre Turcia și Cipru; acum, o versiune finală pare aproape, iar doi diplomați au spus că este de așteptat să fie prezentată în curând, posibil luni sau marți – sau la începutul anului 2023, dacă programele de sfârșit de an vor sta în cale.
Deși textul este în mare măsură de neimaginat, oficializarea acestuia ar reprezenta o realizare diplomatică considerabilă, având în vedere lunile în care a fost nevoie pentru a ajunge acolo. Inițial, documentul urma să primească un semn-off la summitul NATO de la Madrid din iunie anul trecut – notează Politico.
Textul declarației a fost convenit în principal între biroul președintelui Consiliului European Charles Michel, Comisia Europeană și NATO.
Potrivit sursei citate, în proiectul final, UE și NATO solicită Rusiei „să pună capăt imediat acestui război și să-și retragă trupele din Ucraina”, și să confirme, de asemenea, „sprijinul neclintit și constant pentru independența sa”.
Politico citează din declarație faptul că părțile semnatare au fost de acord să „susțină pe deplin dreptul inalienabil al Ucrainei la autoapărare și de a-și alege propriul destin” și subliniază că „războiul brutal al Rusiei” „a exacerbat criza alimentară și energetică care a afectat miliarde de oameni din întreaga lume.”
Documentul provoacă însă și rezerve: unii experți rămân sceptici, spunând că vor crede doar când vor vedea documentul publicat.
Documentul include și o secțiune ce se adresează Chinei, pentru care Germania a împus o formă de adresare diferită decât în cazul Rusiei, potrivit unuia dintre diplomați.
„Trăim într-o eră a concurenței strategice în creștere”, iar „asertivitatea și politicile în creștere ale Chinei prezintă provocări pe care trebuie să le abordăm” se arată în paragraful despre China.