UE și Marea Britanie acuză China de un atac cibernetic masiv. „A fost un comportament nesăbuit. Guvernul de la Beijing trebuie să înceteze”

Publicat: 19 07. 2021, 19:35
Război „hibrind” între Rusia și Ucraina. Foto: Pixabay

Marea Britanie și Uniunea Europeană acuză China de un atac cibernetic major care ar fi vizat peste 250.000 de servere Microsoft Exchange din întreaga lume. În luna martie, Microsoft a susținut că un grup numit Hafnium, cu legături în China, e responsabil. China a negat acuzațiile.

Marea Britanie și UE acuză China de un atac cibernetic de proporții

Activitățile sunt legate de două grupări localizate în China, cunoscute drept APT 40 și APT 31, care sunt acuzate de spionaj și furt de proprietate intelectuală. Hackerii au exploatat o vulnerabilitate care permite plasarea unor scripturi în sistem, ce facilitează exploatări ulterioare. Acest lucru a fost folosit apoi de alte grupări de hackeri.

SUA și Marea Britanie au mai semnalat atacuri cibernetice din partea unor state, dar faptul că acum și UE indica Beijingul drept autor arată gravitatea acestei situații.

„Atacul cibernetic asupra serverelor Microsoft Exchange de către grupări sprijinite de statul chinez a fost un comportament nesăbuit, dar care a urmat un model cunoscut. Guvernul chinez trebuie să înceteze cu sabotajul cibernetic sistematic și se poate aștepta să fie tras la răspundere pentru asta”, a declarat Dominic Raab, ministrul britanic de Externe, citat de BBC.

Potrivit Ministerului britanic, e foarte probabil ca atacul să fi facilitat obținerea de informații cu caracter personal și proprietate intelectuală.

Guvernul chinez „a ignorat apelurile de a înceta această campanie nesăbuită și a permis actorilor sprijiniți de stat să-și intensifice atacurile și chiar să aibă un comportament nebunesc când au fost prinși”, a mai acuzat Ministerul.

Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe a acuzat: „Acest comportament iresponsabil și dăunător a avut drept consecințe riscuri de securitate și pierderi economice însemnate pentru instituții și private și a avut efecte sistemice asupra securității, economiei și societății noastre”.

Ministerul român de Externe a reacționat afirmând că „România își exprimă îngrijorarea cu privire la orice formă de ostilitate în spațiul cibernetic și comportamentul iresponsabil în spațiul cibernetic. De asemenea, își reafirmă angajamentul ferm și implicarea în sprijinul consolidării eforturilor la nivel european și internațional pentru a preveni, descuraja și răspunde la astfel de acțiuni destabilizatoare, cu respectarea cadrului internațional de comportament responsabil statal adoptat la nivelul ONU, bazat pe dreptul internațional”.