Uniunea Europeană se așteaptă ca Marea Britanie să-i ceară ajutorul pentru a preveni problemele din zona importurilor de hrană, în eventualitatea unui Brexit fără acord, susține Phil Hogan, comisarul blocului comunitar pentru Agricultură, potrivit Reuters.
Declarația vine în contextul în care, deși ar trebui să iasă din UE la 29 martie, Marea Britanie trece printr-un adevărat impas politic, nereușind să coaguleze o majoritate parlamentară pe niciun scenariu de Brexit – ceea ce face și mai probabil un Brexit dezordonat (fără acord).
Hogan a explicat că 40% din stocurile de hrană britanice se bazează pe importuri. În aceste condiții, industria alimentară britanică a lansat mai multe avertismente potrivit cărora prețurile vor crește, iar mâncarea proaspătă va fi din ce în ce mai puțină dacă nu se ajunge la un acord.
„Sunt sigur că Regatul Unit ne va suna, în primele zile sau săptămâni de la împlinirea unui Brexit dezordonat, ca să se asigure că există un efort comun între arhipelag și UE pentru a reduce problemele cetățenilor britanici în ceea ce privește mâncarea. Mi-e greu să cred că vor prefera o situație în care au probleme logistice în porturi, care va face ca prețurile la alimente să crească, iar mâncarea să fie din ce în ce mai puțină”, a explicat Hogan.
În orice caz, comisarul european a explicat că UE ar prefera un Brexit „ordonat”, cu o perioadă de tranziție, după cum se înțeleseseră cu Marea Britanie în acordul de divorț încheiat între Theresa May și cei 27 de șefi de state din blocul comunitar, dar este pregătită „pentru cel mai rău scenariu”.