UE refuză să publice concluziile anchetei privind drepturile omului din Tunisia, deși acestea sunt încălcate flagrant, chiar dacă a plătit 150 de milioane de euro

Publicat: 23 10. 2024, 19:51
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Valeria Ferraro

Comisia Europeană refuză să publice rezultatele unei anchete privind drepturile omului în Tunisia pe care a desfășurat-o cu puțin timp înainte de a anunța un acord controversat privind migrația cu țara din ce în ce mai autoritară din Africa de Nord.

UE a spus în nenumărate rânduri că nu e nevoie să verifice dacă se respectă drepturile omului

UE a constatat că comisia a desfășurat în secret un „exercițiu de gestionare a riscurilor” în problemele legate de drepturile omului în Tunisia, dar nu a dezvăluit rezultatele.

Până acum, Bruxelles-ul a declarat în mod repetat că nu era nevoie de o evaluare a impactului asupra drepturilor omului în acordul profund controversat de anul trecut, care a fost legat de nenumărate acuzații de abuz.

„Avocatul poporului a constatat că, în ciuda afirmațiilor repetate ale comisiei că nu era nevoie de o HRIA prealabilă [evaluarea impactului asupra drepturilor omului], de fapt a finalizat un exercițiu de gestionare a riscurilor pentru Tunisia înainte de semnarea [acordului]”, a declarat organul de supraveghere, într-un raport publicat miercuri.

Dezvăluit în iulie 2023, pactul de migrație UE-Tunisia în valoare de 150 de milioane de euro are ca scop împiedicarea oamenilor să ajungă în Europa și a fost anunțat pe fondul îngrijorărilor că statul nord-african era din ce în ce mai represiv și că poliția sa a funcționat în mare măsură cu impunitate.

Membri ai gărzii naționale tunisiene violau femei migrante și băteau copii

O investigație a Guardian luna trecută a dezvăluit abuzuri comise de forțele de securitate finanțate de UE în Tunisia, inclusiv acuzații conform cărora membri ai gărzii naționale tunisiene violau femei migrante și băteau copii.

Câteva zile mai târziu, au fost transmise curții penale internaționale (CPI) dovezi care descriu abuzurile pe scară asupra migranților sub-saharieni de către autoritățile tunisiene.

Este puțin probabil ca situația să se fi îmbunătățit de atunci, odată cu realegerea președintelui autocrat al Tunisiei, Kais Saied, care are un istoric de tirade rasiste împotriva migranților din Africa subsahariană.

Avocatul Poporului, Emily O’Reilly, a avertizat în raportul său Comisia Europeană pentru că a reținut ceea ce știa despre încălcările drepturilor omului înainte de a anunța acordul, spunând că ar fi trebuit să fie „mai transparent”.

Alte domenii de îngrijorare identificate de O’Reilly, un fost jurnalist, includ ce procese erau în vigoare pentru suspendarea sau revizuirea finanțării atunci când încălcările drepturilor omului erau legate de finanțarea UE.

Ea a cerut ca „criterii concrete” să fie convenite pentru momentul în care finanțarea UE va fi suspendată pentru proiectele din Tunisia din cauza încălcărilor drepturilor omului.

La începutul acestei luni, The Guardian a dezvăluit că UE nu a putut să recupereze niciunul dintre cele 150 de milioane de euro plătite Tunisiei în acordul privind migrația, în ciuda faptului că banii erau legați de încălcări ale drepturilor omului.