UE realizează un pod aerian umanitar în sprijinul sirienilor afectați de seismul devastator

UE realizează un pod aerian umanitar în sprijinul sirienilor afectați de seismul devastator
Idlib, Siria, 7 februarie 2023. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Două aeronave cu ajutoare de urgență au aterizat duminică la Damasc pentru sprijin suplimentar din partea UE pentru populația siriană afectată de cutremur.

Astfel, au fost livrate ajutoare de primă necesitate precum corturi de iarnă, adăposturi și echipamente de încălzire, informează Comisia Europeană.

Deși sunt primele aterizări la Damasc de acest fel, acestea fac parte dintr-o serie de zboruri care livrează ajutoare poporului sirian din rezervele umanitare ale UE din Brindisi și Dubai, atât în zonele controlate de guvern cât și în cele neguvernamentale, prin mobilizarea capacității europene de răspuns umanitar – menționează Calea Europeană.

Podul umanitar al UE pentru Siria va livra 420 de tone de ajutoare

Din capacitatea totală, 225 tone sunt din rezervele umanitare proprii ale UE, în valoare de 1,1 milioane de euro.

Alte 15 țări europene – Austria, Bulgaria, Cipru, Germania, Grecia, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Norvegia, Polonia, România, Suedia, Slovacia și Slovenia – au oferit asistență pentru Siria, ca răspuns la activarea Mecanismului de Protecție Civilă al UE la 8 februarie, ce includ corturi, paturi, pături, încălzitoare, obiecte de igienă, generatoare, alimente sau medicamente.

România, printre țările care au oferit sprijin sirienilor afectați de seism

O aeronavă C – 130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a executat luni, 27 februarie, o misiune de asistență umanitară internațională în sprijinul sinistraților sirieni, conținând medicamente și produse medicale.

Donația, prin intermediul Ministerului Sănătății, este din partea unor companii precum Zentiva Group, Antibiotice Iași și Terapia S.A. iar o echipă de protecție civilă a UE se află la Beirut pentru a coordona livrarea de ajutoare în Siria.

Experții umanitari ai UE se află în Siria pentru a se asigura că ajutoarele ajung la persoanele vulnerabile

UE a acordat un ajutor umanitar în valoare de 10 milioane euro, inclusiv 3,9 milioane de euro sub formă de fonduri noi și peste 6 milioane de euro realocate pentru proiectele umanitare în curs de desfășurare; ajutorul umanitar al UE funcționează în Siria de 12 ani și a furnizat ajutoare peste tot, pe baza principiilor umanitare, menționează sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)