UE, pe lista neagră a Chinei. Beijingul boicotează firmele europene, după sancționarea abuzurilor din Xinjiang: „Mai puteți câștiga bani de la poporul chinez? Nici măcar un bănuț”.
Tentativa Europei de a face distincție între politică și afaceri în relația cu China s-a întors împotriva sa. La doar trei luni după ce UE a perfectat un acord cu Beijingul pentru a facilita accesul pe piețe, oficialii Partidului Comunist Chinez și vedetele din țara asiatică încurajează 1,4 miliarde de consumatori să boicoteze anumite branduri europene, arată o analiză realizată de Politico Europe.
UE, pe lista neagră a Chinei, care boicotează firmele europene, după sancționarea abuzurilor din Xinjiang
Sute – dacă nu cumva chiar mii – de magazine își închid ușile pentru îmbrăcămintea venită din Europa, pe fondul unei furii naționale stârnite de impunerea unor sancțiuni occidentale, săptămâna trecută, în replică la represiunea Beijingului la adresa minorității uigure.
Brusca retrogradare a UE pe lista neagră reprezintă o răsturnare majoră de situație pentru Bruxelles, care de-a lungul timpului s-a bucurat de o atitudine mai blândă din partea oficialilor chinezi, în contrast cu atitudinea Beijingului față de SUA și, ceva mai recent, față de Australia. „Cuțitele” sunt pe masă, iar diplomații încearcă să atragă atenția spre crimele coloniale ale Europei, pe care o acuză de ipocrizie după condamnarea taberelor de „reeducare” pentru musulmanii din Xinjiang, regiune aflată în vestul Chinei.
Prima țintă comercială par să fie brandul suedez H&M, dar și o serie de comercianți americani și europeni care interzic utilizarea bumbacului din Xinjiang, din cauza îngrijorărilor larg răspândite că în regiune se practică muncă forțată și sunt încălcate drepturile omului. Postul public de televiziune CCTV a difuzat, luni, mai multe reportaje în care au criticat în termeni duri Inițiativa Bumbac mai Bun (BCI – Better Cotton Initiative), din care fac parte majoritatea brandurilor boicotate și despre care susține că nu ar fi profesionistă, transparentă și independentă.
Xu Guixiang, un purtător de cuvânt guvernamental din Xinjiang, a acuzat europenii și americanii de rasism în egală măsură, invocând comerțul cu sclavi și crimele din era colonială. Deși tradițional discursul Chinei față de UE a fost ceva mai blând – în condițiile în care Beijingul a căutat să împiedice o eventuală alianță americano-europeană împotriva sa – Xu a făcut referiri explicite la rolul Germaniei în Holocaust și la crimele făcute de forțele franceze în Algeria.
Întrebat despre boicoturi și despre H&M la o conferință de presă, Xu a răspuns: „Nu este o idee bună să hărțuiești poporul chinez, inclusiv oamenii de diferite etnii din Xinjiang. Una dintre cele mai directe reacții este că nu mai cumpărăm produsele dumneavoastră. Puțini oameni merg în magazinele H&M acum… Mai puteți face afaceri pe piața chineză? Mai puteți câștiga bani de la poporul chinez? Nici măcar un bănuț”.