Uniunea Europeană se opune recunoașterii suveranității Israelului în Golan: Decizia lui Trump ar putea crea un precedent privind anexarea Crimeei de către Rusia
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că va recunoaște suveranitatea Israelui în acest Platoul Golan, pe care trupele israeliene l-au cucerit de sub stăpănirea Siriei în timpul Războiului de Şase Zile din 1967 şi pe care Israelul l-a anexat ulterior, în 1981.
Această decizie a creat reacții puternice în întreagă lume, iar o Uniunea Europeană a reacționat și a precizat că își păstrează poziția și nu va recunoaște suveranitatea Israelului.
„Poziţia UE nu s-a schimbat. Uniunea Europeană nu recunoaşte, conform dreptului internaţional, suveranitatea Israelului în teritorii ocupate de israel din 1967, inclusiv Înălţimile Golan, şi nu consideră că ele fac parte din teritoriul israelian”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a Uniunii Europene.
Această lămurire a Bruxellesului vine și în condițiile în care numeroși analiștii de geopolitică au atras atenția că decizia lui Trump ar putea crea un precedent periculos care va fi folosit de Rusia pentru a cere recunoașterea internațională a anexării Crimeei.
Reamintim că preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter, joi, că „este vremea ca Statele Unite să recunoască în totalitate suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan,” adăugând că acest lucru este esenţial pentru Israel şi pentru stabilitatea din Orientul Mijlociu.