UE își redeschide granițele externe începând cu 1 iulie. Restricțiile pentru unele state ar putea continua

Publicat: 10 06. 2020, 18:11
Foto: pixabay

Uniunea Europeană își va deschide granițele începândcu data de 1 iulie, când călătoriile internaționale din afara spațiului comunitar vor fi permise după patru luni de restricții.

Cu toate acestea, pe măsură ce restricțiile privind călătoriile neesențiale, cum sunt cele în scop turistic, se relaxează în Europa, este posibil ca deplasările din țările cu risc ridicat să nu fie binevenite de la bun început. Sfârșitul interdicției de călătorie va fi „treptat și parțial”, a declarat miercuri vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell. Această decizie va ține cont de anumite „criterii” și „se va baza pe o abordare comună și coordonată de către statele membre”, a spus el, informează forbes.com.

Comentariile sale sugerează că în timp ce călătorii din țările cu risc scăzut primesc unda verde în Europa, vor mai exista restricții pentru anumite state după data de 1 iulie. Acest lucru va deveni clar la sfârșitul acestei săptămâni, când Comisia va publica o foaie de parcurs pentru redeschiderea frontierelor UE. Atunci vor fi dezvăluite detalii despre planul de redeschidere a granițelor și cu privire la statele care vor continua să fie vizate de restricțiile de călătorie.

Redeschiderea treptată a frontierelor pentru călătorii din afara Zonei Schengen

De la 1 iulie, controalele la frontierele externe vor începe să dispară treptat spun oficialii UE. Aceștia subliniază că este importantă mai întâi ridicarea controalelor și a restricțiilor la nivelul frontierelor interne. Controalele de frontieră terestre și aeriene din zona Schengen, unde călătoriile se desfășoară de obicei fără pașaport, au revenit ca răspuns la Covid-19.

La sfârşitul săptămânii trecute, miniştrii de interne din cele 27 de state membre au convenit să coordoneze această redeschidere progresivă pentru călătorii care vin din ţări din afara spaţiului Schengen şi UE.

Executivul european poate emite doar un aviz, decizia finală revenind fiecărui stat membru. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a indicat săptămâna trecută că nu toate ţările au fost de acord cu criteriile care trebuie luate în considerare pentru redeschidere.

Italia cere ”reciprocitate” de la partenerii europeni în privinţa redeschiderii frontierelor

În ceea ce privește deschiderea frontierelor interne ale UE, Italia este țara care solicită vehement o coordonare a măsurilor.

În acest sens, ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, a cerut ”reciprocitate” de la partenerii europeni în ce priveşte redeschiderea frontierelor, în contextul în care Austria şi Elveţia îşi menţin închise graniţele cu Italia în ciuda relaxării care se generalizează în Europa.