UE interzice importurile de cărbune rusesc. Cum răspunde Moscova
Uniunea Europeană derulează cel de-al cincilea pachet de sancțiuni contra Rusiei, adoptat oficial vineri, 8 aprilie 2022. Astfel, sunt interzise importul de cărbune, lemn, produse chimice şi alte bunuri. Interdicția de cărbune va intra în vigoare din cea de-a două săptămână a lunii august.
După ce SUA și Europa au declarat război economic Rusiei, administrația de la Kremlin e gata să e gata să se reorienteze.
Pentru că cererea de cărbune este foarte mare, Rusia va redirecționa exporturile destinate UE către alte piețe, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
„Cărbunele este o materie primă extrem de căutată. Cum consumul în Europa a fost abandonat, există o anumită perioadă de graţie, fluxurile de cărbune vor fi direcţionate către pieţe alternative”, a declarat Peskov, potrivit Reuters.
Ce cantitate de cărbune a exportat Rusia către Europa, anul trecut
Anul trecut, Federația Rusă a exportat 223 de milioane tone de cărbune, dintre care 48,7 milioane, respectiv 22%, au mers în Europa, precizează Ministerul Energiei de la Moscova.
Decizia UE de a renunța la cărbunele rusesc va avea efecte contrare, a avertizat ministrul Energiei, Nikolai Shulginov. Potrivit acestuia, exportatorii ruşi de cărbune vor redirecţiona livrările, dar nu a specificat spre ce pieţe. De asemenea, și Japonia a anunţat vineri renunțarea la importurile de cărbune din Rusia.
Un embargo la nivelul UE privind importurile de cărbune din Rusia ar însemna pentru Moscova o diminuare a veniturilor cu patru miliarde de euro pe an, a estimat Comisia Europeană.