UE încearcă să restabilească relaţia cu China, în ciuda poziției Beijingului cu privire la atrocitățile Rusiei

Publicat: 04 04. 2023, 07:23
Foto: Hepta/DPA Images / Ludovic Marin.

Uniunea Europeană încearcă să îmbunătățească relațiile cu China, cu toate că refuzul Chinei de a condamna războiul din Ucraina îngreunează posibilitatea unei apropieri majore, arată news.ro.

Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen au vizitat Beijingul

Mai mulți lideri europeni, printre care președintele francez Emmanuel Macron și șefa UE Ursula von der Leyen, au vizitat Beijingul pentru a încerca să inițieze dialogul.

Obiectivul pe termen lung este de a organiza un summit UE-China la Beijing în iunie sau iulie. Potrivit unor analiști, o restabilire a relațiilor normale ar putea fi benefică și din perspectiva Chinei.

„China este interesată de UE din două motive: din punct de vedere economic, este o piaţă esenţială”, a spus Niquet. „Şi ar putea fi, în cele din urmă, o modalitate de a ocoli presiunea americană la diferite niveluri şi de a împinge o pană în orice fel de unitate occidentală împotriva Chinei”.

Beijingul încearcă să-și păstreze poziția neutră

Agenda reuniunilor de la Beijing din această săptămână include un punct important referitor la conflictul din Ucraina. Macron şi von der Leyen sunt hotărâţi să își reitereze angajamentul față de Ucraina în discuțiile cu Xi Jinping din China, în timp ce Beijingul încearcă să rămână neutru în războiul Rusiei din Ucraina.

Refuzul Beijingului de a condamna invazia Moscovei din februarie 2022 a stârnit reacții negative din partea Occidentului. Von der Leyen a subliniat că modul în care China va interacționa cu autoritățile ruse va fi un factor determinant în relațiile UE-China în viitor.

„Modul în care China se poziţionează în legătură cu războiul din Ucraina este o dezamăgire pentru Europa”, a declarat pentru AFP un diplomat european aflat în prezent la Beijing, citat de news.ro.

Exporturile au scăzut dramatic

Un alt subiect important este dezechilibrul comercial dintre cele două părți, care trebuie să fie reechilibrat, conform declarațiilor lui von der Leyen și ale președintelui Camerei de Comerț a UE în China, Joerg Wuttke.

„Anul trecut, am trimis doar 1,6 milioane de containere în China, exporturile au scăzut dramatic – iar China a avut un succes incredibil, trimiţând 6,4 milioane de containere în Europa.”