UE ia în considerare să antreneze soldați în Ucraina. Germania avertizează împotriva riscurilor

UE ia în considerare să antreneze soldați în Ucraina. Germania avertizează împotriva riscurilor
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

UE ar lua în considerare antrenarea soldaților în Ucraina „dacă sunt îndeplinite condițiile politice și operaționale necesare”, potrivit unui document al Serviciului de acțiune externă al UE, văzut de POLITICO.

„Ar fi necesară o analiză suplimentară și mai cuprinzătoare, pentru a evalua pe deplin riscurile și eventualele măsuri de atenuare, precum și avantajele politice și operaționale ale desfășurării unor instruiri” pe pământul ucrainean, se arată în documentul de 34 de pagini. Este datată pe 22 iulie și intitulată „Evaluarea strategică a EUMAM UCRAINA”, denumirea misiunii de instruire a UE pentru soldații ucraineni.

Președintele francez Emmanuel Macron a fost deschis ideii de a antrena trupe în Ucraina, susținute de țări precum Lituania, dar alții, precum Germania, se tem că ar escalada tensiunile cu Rusia și ar pune în pericol viața instructorilor occidentali trimiși în Ucraina devastată de război.

„Este foarte probabil ca o prezență militară a UE pe pământul ucrainean să fie percepută de Rusia ca o provocare”, se spune și adaugă că „nu este fezabil” ca UE să protejeze orice instructori trimiși în Ucraina.

Solicitarea de a antrena trupe în Ucraina vine de la Kiev, documentul spunând că guvernul ucrainean consideră că „acest lucru este considerat mai rapid, mai rentabil și mai ușor din punct de vedere logistic. Alternativ, antrenamentul ar putea fi efectuat în țările vecine ale Ucrainei”.

Până acum, formarea UE a avut loc în principal în Polonia și Germania. Până la sfârșitul verii, aproximativ 60.000 de ucraineni au fost instruiți.

SEAE recomandă prelungirea mandatului EUMAM cu doi ani până la 15 noiembrie 2026 și explorarea posibilității de a organiza „formare mai aproape de granițele Ucrainei”.

Documentul a fost discutat marți de ambasadorii în Comitetul Politic și de Securitate și este de așteptat să fie pe ordinea de zi atunci când miniștrii de externe și apărarea se vor întâlni mai târziu în această săptămână.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)