UE e „gata” să negocieze conflictul petrolului Ungaria-Ucraina. Ministrul de externe maghiar: „Este un pas inacceptabil din partea Ucrainei, o țară care vrea să devină membră a Uniunii Europene”

UE e „gata” să negocieze conflictul petrolului Ungaria-Ucraina. Ministrul de externe maghiar: „Este un pas inacceptabil din partea Ucrainei, o țară care vrea să devină membră a Uniunii Europene”
Inquam Photos / Octav Ganea

Uniunea Europeană a anunțat marți că va interveni după ce Ungaria și Slovacia au acuzat Ucraina că le amenință aprovizionarea cu petrol cu ​​interzicerea parțială a exporturilor de țiței rusești care trec prin țară.

Budapesta se bazează pe Moscova pentru 70% din importurile sale de petrol

Kievul a adoptat luna trecută sancțiuni care blochează tranzitul țițeiului vândut de cea mai mare companie petrolieră privată a Moscovei, Lukoil, către Europa Centrală, stârnind temeri de deficit de aprovizionare în Budapesta și Bratislava.

Luni, Ungaria și Slovacia au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care cer executivului UE să înceapă discuții cu Ucraina, un precursor al acțiunii în justiție, argumentând că măsura a încălcat acordul de asociere din 2014 dintre Bruxelles și Kiev.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olof Gill, a declarat pentru Politico că executivul UE „studiază în prezent conținutul acestei scrisori”, adăugând totodată că „este pregătit să sprijine statele membre [UE] în găsirea unei soluții împreună cu Ucraina”.

Budapesta se bazează pe Moscova pentru 70% din importurile sale de petrol – și pe Lukoil pentru jumătate din această cantitate. Slovacia, care a importat anul trecut 88% din țițeiul său din Rusia, potrivit companiei de informații despre piață Kpler, a avertizat că măsura ucraineană ar putea reduce livrările de țiței pentru rafinăria sa primară cu 40%.

„Acesta este un pas inacceptabil din partea Ucrainei, o țară care vrea să devină membră a Uniunii Europene, și cu o singură decizie pune aprovizionarea cu petrol…. în pericol fundamental”, a declarat luni ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó.

Szijjártó și-a intensificat declarațiile marți, jurând că Ungaria va bloca fondurile folosite pentru a rambursa țărilor UE ajutorul militar trimis Ucrainei în semn de protest față de sancțiunile impuse de Kiev.

„Atâta timp cât această problemă nu este rezolvată de Ucraina, toată lumea ar trebui să uite de plata celor 6,5 miliarde de euro din compensația Facilității europene pentru pace pentru transferurile de arme”, a promis ministrul de externe ungar.

Bruxelles-ul trebuie să ia o poziție în conflictul dintre Ucraina și Ungaria

Ungaria și Slovacia încă pot cumpăra petrol rusesc din cauza unei excluderi a sancțiunilor UE care a permis țărilor fără ieșire la mare să continue să cumpere produsul prin conducta Drujba din Rusia către Europa până când vor găsi o soluție alternativă. Toate transporturile maritime de petrol rusesc către UE sunt interzise.

Moscova a atacat marți Ucraina pentru noile sancțiuni. Purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe, Maria Zakharova, a susținut că Kievul a transformat „tranzitul resurselor energetice într-un buton pentru manipularea oamenilor, țărilor și națiunilor”. Rusia însăși a redus exporturile de gaze către numeroase țări din UE.

Comisia Europeană insistă că riscurile mișcării Kievului sunt limitate până acum.
„În acest moment, nu există niciun impact imediat asupra securității aprovizionării cu petrol a UE”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei, adăugând că va discuta în continuare chestiunea miercuri, după ce Ungaria și Slovacia au solicitat o reuniune a comitetului de politică comercială al blocului care se ocupă de disputele comerciale ale blocului cu țări din afara UE.

Potrivit lui Viktor Katona, șeful departamentului de analiză a petrolului la Kpler, limitarea ar putea crea în curând o criză de securitate energetică pentru Ungaria și Slovacia.

„Chiar dacă până acum fluxurile nu au fost cu adevărat afectate de sancționarea Lukoil de către Ucraina, rămâne un decalaj notabil în aprovizionare spre sfârșitul lunii”, a spus el.

„Comisia Europeană încearcă să liniștească tensiunile care cresc, dar pe termen mediu și lung, Bruxelles-ul trebuie să-și asume o poziție”, a adăugat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`