UE dă în judecată și Germania din cauză că nu asigură protecție avertizorilor de integritate

Publicat: 15 02. 2023, 23:04
Foto: Hepta - Zuma Press / Nicolas Maeterlinck

Germania se numără printre cei opt membri ai UE care au fost trimiși în judecată la Curtea Europeană de Justiție pentru neaplicarea directivelor blocului comunitar privind protecția avertizorilor de integritate.

Germania, Republica Cehă, Estonia, Spania, Italia, Luxemburg, Ungaria și Polonia nu au pus în aplicare normele

Comisia Europeană a anunțat miercuri că opt dintre statele membre ale blocului vor fi deferite Curții Europene de Justiție (CEJ) pentru nerespectarea legislației UE în ceea ce privește protecția avertizorilor de integritate, anunță Deutsche Welle.

Comisia a declarat că Germania, Republica Cehă, Estonia, Spania, Italia, Luxemburg, Ungaria și Polonia nu au pus în aplicare normele menite să ofere celor care denunță neregulile din sectorul public și privat mecanisme pentru a le dezvălui.

Ce este directiva UE privind avertizorii de integritate?

În decembrie 2019, a intrat în vigoare o directivă privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale legislației UE, care a stabilit un cadru juridic pentru protecția avertizorilor de integritate.

Cele 27 de state membre ale blocului comunitar au avut termen până în decembrie 2021 pentru a adopta legislația națională și a se conforma directivei UE.

În luna ianuarie a anului trecut, Comisia a emis scrisori de punere în întârziere către 24 de state membre „pentru că nu au transpus integral și nu au informat Comisia cu privire la măsurile de transpunere înainte de termen”.

Apoi au fost luate măsuri suplimentare împotriva a 15 state membre pentru nepunerea în aplicare a directivei sale, iar acestea au primit două luni pentru a răspunde.

Comisia a considerat că răspunsul a opt state membre a fost nesatisfăcător și s-a luat decizia de a trimite statele membre în fața celei mai înalte instanțe europene.

Demersul pentru protecția avertizorilor de integritate în UE a venit în urma scandalului de evaziune fiscală Panama Paper, precum și a scurgerilor de date ale utilizatorilor Facebook.

La începutul acestei luni, un proiect de lege care urma să introducă măsuri de protecție pentru avertizorii de integritate în Germania a fost blocat de opoziția conservatoare din Bundesrat, camera superioară a parlamentului german.

Legea ar fi obligat companiile cu cel puțin 50 de angajați să instituie un mecanism prin care denunțătorii să poată dezvălui probleme sau activități infracționale fără a se teme de represalii.

Blocul conservator de opoziție format din Uniunea Creștin-Democrată și Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU) a votat împotriva propunerilor – așa cum au făcut deja partidele în Bundestag, camera inferioară.

Pentru ca o lege să intre în vigoare, aceasta trebuie să fie adoptată de ambele camere și semnată de președintele german.

Grupurile societății civile au condamnat rezultatul, Annegret Falter, președinta asociației Wistleblower-Netzwerk, afirmând că aceasta va afecta democrația, statul de drept și economia germană.