Un uriaș atac cibernetic împotriva unei rețele de internet prin satelit la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, care a scos mii de modemuri offline, a fost provocat de Rusia, acuză UE.
Atacul împotriva rețelei KA-SAT a Viasat de la sfârșitul lunii februarie a avut loc exact când forțele ruse au invadat în Ucraina, relatează agenția de presă Reuters.
„Acest atac cibernetic a avut un impact semnificativ, provocând întreruperi nediscriminate de comunicare și întreruperi în mai multe rețele ale autorităților publice, întreprinderilor și utilizatorilor din Ucraina și a afectat mai multe state membre ale UE”, a declarat Consiliul UE într-un comunicat, potrivit bbc.
„Acest atac cibernetic inacceptabil este încă un exemplu al modelului continuu de comportament iresponsabil al Rusiei în spațiul cibernetic, care a făcut, de asemenea, parte integrantă din invazia ilegală și nejustificată a Ucrainei”, a adăugat acesta.
Ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a criticat și Rusia pentru incident, spunând: „Aceasta este o dovadă clară și șocantă a unui atac deliberat și rău intenționat al Rusiei împotriva Ucrainei, care a avut consecințe semnificative asupra oamenilor și afacerilor obișnuite din Ucraina și din întreaga Europă”.
Autoritatea de securitate cibernetică a Ucrainei a declarat anterior că duce un război atât în domeniul digital, cât și pe teren, cu atacuri cibernetice constante împotriva rețelelor sale.
Guvernul israelian a transmis firmelor de comunicaţii să-şi intensifice eforturile în materie de securitate cibernetică după creşterea numărului de atacuri informatice, potrivit Reuters.
Ministerul Comunicaţiilor şi Directoratul naţional de securitate cibernetică din Israel a susținut că actualmente sunt introduse noi reguli, potrivit cărora vor trebui respectate standarde obligatorii şi unificate.
Având în vedere noile reguli, firmele de comunicații trebuie să întocmească planuri pentru protejarea reţelelor de comunicaţii, folosind o combinaţie de monitorizare şi mecanisme de control care să facă posibilă stabilirea unei imagini actualizate, în ceea ce privește protecţia cibernetică, asigurând totodată și confidenţialitatea datelor.