Ucrainenii supărați pe Papă, pentru că a spus că ar fi momentul să scoată steagul alb și să facă pace

Publicat: 11 03. 2024, 09:58
Actualizat: 11 03. 2024, 10:08
Sursa foto: Twitter (X)

Liderul catolic, în vârstă de 87 de ani, a spus unui radiodifuzor elvețian că Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia și a ridicat ideea de capitulare. Ucraina a respins apelul Papei Francisc de a purta negocieri cu Rusia, spunând că Kievul „nu se va preda niciodată”.

Papa spune că liderii curajoși s-ar gândi mai mult la oamenii care mor în război

„Steagul nostru este unul galben și albastru. Acesta este steagul după care trăim, murim și biruim. Nu vom ridica niciodată alte steaguri”, a declarat duminică ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, pe rețelele de socializare, la o zi după ce Papa a spus că Kievul ar trebui să „are curajul să ridice steagul alb”.

Liderul catolic în vârstă de 87 de ani a declarat într-un interviu acordat radiodifuzorului elvețian RTS că Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia, care a pus mâna pe suprafețe mari din teritoriul ucrainean din februarie 2022.

Într-o parte a interviului lansat sâmbătă, liderul catolic a ridicat perspectiva capitulării.
„Cred că cei mai puternici sunt cei care văd situația, se gândesc la oameni și au curajul să ridice steagul alb și să negocieze”, a spus Papa Francisc într-un interviu despre care Vaticanul a spus că a avut loc la începutul lunii februarie.

Kuleba, furios din cauza perspectivei de a capitula

Deranjat de interviul Papei, Kuleba a părut să facă referire la o colaborare a bisericii catolice cu forțele naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial când a spus următoarele: „În același timp, când vine vorba de steagul alb, cunoaștem această strategie a Vaticanului din prima jumătate a secolului al XX-lea.”

El i-a mulțumit Papei Francisc pentru „rugăciunile sale constante pentru pace” și a spus că Kievul speră că acesta va vizita Ucraina.
„Continuăm să sperăm că, după doi ani de război devastator în inima Europei, Pontiful va găsi ocazia să facă o vizită apostolică în Ucraina pentru a sprijini peste un milion de ucraineni catolici, peste cinci milioane de greco-catolici și toți ucrainenii”. spuse Kuleba.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a clarificat ulterior că papa a susținut „oprirea ostilităților [și] un armistițiu realizat cu curajul negocierilor”, mai degrabă decât o capitulare totală a Ucrainei.

Ucraina a rămas fermă să nu se implice direct cu Rusia în negocierile de pace, președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmând de mai multe ori că negocierile de pace trebuie să vină din țara care a fost invadată.
Între timp