Ucrainenii se confruntă cu un număr în creștere al persoanelor care au rămas fără adăpost în țară și în străinătate

Ucrainenii se confruntă cu un număr în creștere al persoanelor care au rămas fără adăpost în țară și în străinătate
Sursa foto: Hepta - DPA Images

Daunele cauzate de război cel puțin în cazul a 2 milioane de locuințe au dus la o creștere semnificativă a numărului de persoane care dorm pe străzi sau în adăposturi improvizate și la milioane de refugiați expuși unui risc tot mai mare în Europa.

2 milioane de case au fost distruse sau avariate în Ucraina

Războiul a declanșat o creștere semnificativă a persoanelor fără adăpost, potrivit unui nou raport, aproape un sfert dintre cei care dorm pe străzi sau în adăposturi de urgență sunt persoane care au fost nevoite să fugă din casele lor.

Numărul exact al persoanelor fără adăpost din Ucraina nu este cunoscut, dar organizația de caritate Depaul International a chestionat peste 200 de persoane care trăiesc pe stradă sau în adăposturi de urgență.

Descoperirile evidențiază impactul profund al războiului asupra civililor din Ucraina, cu peste 3,5 milioane de persoane strămutate în interior de la începutul conflictului. Mulți dintre cei 6,2 milioane de refugiați ucraineni din Europa sunt, de asemenea, expuși riscului de a rămâne fără adăpost.

Anna Skoryk, directorul executiv interimar al Depaul Ucraina, a declarat pentru The Guardian: „În fiecare zi, mai mulți oameni își pierd casele din cauza războiului, bombardamentelor sau pentru că sunt aproape de linia frontului. Nu-i putem ajuta pe toți.”

ONU a raportat în februarie că 2 milioane de case au fost distruse sau avariate. Între timp, forțele ruse continuă să avanseze în estul Ucrainei, ceea ce a determinat evacuarea de la Pokrovsk a aproximativ 20.000 de persoane în ultima lună.

Numărul tot mai mare de persoane fără adăpost a suprasolicitat resursele limitate

Secretarul de externe britanic, David Lammy, a avertizat duminică la conferința Partidului Laburist de la Liverpool că provocările generate de război s-ar putea adânci semnificativ în următorii doi ani, potrivit The Guardian.

Dintre persoanele fără adăpost intervievate de Depaul, 69% erau bărbați și aproape jumătate aveau vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. De asemenea, foștii prizonieri erau expuși unui risc deosebit, reprezentând 31% dintre cei intervievați.

Femeile și copiii primesc mai mult ajutor – sub formă de adăposturi publice, programe internaționale de ajutor și refugiu în străinătate – decât cetățenii de sex masculin între 18 și 60 de ani, cărora nu li se permite să părăsească Ucraina în temeiul legilor de recrutare în timpul războiului.

Pe străzi sunt mai puțini oameni cu vârsta de peste 45 de ani, deoarece aveau mai multe șanse să aibă afecțiuni medicale sau ar fi mai puțin capabili să facă față iernilor grele din Ucraina – și mai probabil să fie spitalizați sau să moară, a spus Skoryk.

Numărul tot mai mare de persoane fără adăpost a suprasolicitat resursele limitate pentru cei mai vulnerabili ai societății; există un singur adăpost pentru persoane fără adăpost, administrat de guvern, în Kiev, care deservește centrul Ucrainei.

Regulile stricte pot duce la respingerea bărbaților singuri sau a celor cu probleme de dependență, iar unele adăposturi au fost distruse în timpul războiului. Locuințele temporare sunt disponibile pentru persoanele strămutate de război, dar asigurarea unei locuințe permanente ridică provocări semnificative.

Sprijinul pentru cele 6 milioane de ucraineni care trăiesc ca refugiați în străinătate a scăzut

Pe măsură ce războiul se apropie de al treilea an, sprijinul pentru cele 6 milioane de ucraineni care trăiesc ca refugiați în străinătate a scăzut, de asemenea, și mulți sunt expuși riscului de a rămâne fără adăpost.

În Ungaria, guvernul a încetat recent asistența pentru locuințe pentru mii de refugiați ucraineni, desemnând anumite zone de vest ale Ucrainei drept „sigure” în care să se întoarcă în ciuda atacurilor cu rachete.

În Marea Britanie, peste 9.000 de gospodării de refugiați ucraineni au fost expuse riscului de lipsă de adăpost din cauza unei reduceri a numărului de gazde care oferă cazare și a sprijinului inadecvat al autorităților locale.

Rapoartele din întreaga Europă indică, de asemenea, că refugiații se confruntă cu obstacole birocratice care îi împiedică să acceseze protecția și asistența garantată de legislația UE.

În Polonia, care a primit inițial aproape un milion de refugiați ucraineni, atitudinea publică s-a schimbat din cauza preocupărilor legate de beneficiile sociale. În această lună, țara a cerut încetarea beneficiilor UE pentru bărbații care au vârsta pentru a lupta, spunând că-i încurajează pe cei care evadează din Ucraina.

Bilanțul psihologic al acestei incertitudini este profund. Depaul îndeamnă la o schimbare în modul în care sunt tratate populațiile fără adăpost și strămutate, subliniind necesitatea colaborării dintre guvern, organizații caritabile și alte organizații pentru a găsi soluții permanente de locuințe și pentru a ajuta cu alte probleme, cum ar fi sprijinul medical.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:17 - În ce stadiu sunt locomotivele folosite de CFR Călători? Mecanicii atârnă cărămizi pe motoarele vechi de peste 60 de ani
17:17 - Rusia ia în calcul să interzică „propaganda” pentru un stil de viață „fără copii”
16:57 - Surse: Ciolacu promisese că va susține proiectul pentru candidatura lui Iohannis la parlamentare, într-o discuție cu Președintele și Ciucă din 3 aprilie. Liderul PNL nu mai vrea să participe la ședințele de coaliție
16:56 - Bătaie între clanuri pe stradă și în spital, în Pantelimon. Silvia Dinică (USR): Poliția ar trebui să aibă o forță de reacție potrivită, rapidă și să intervină acolo unde e nevoie, să nu lase situația să escaladeze într-un asemenea hal (VIDEO)
16:51 - Prețul aurului atinge un nou record. Cât a ajuns să coste un gram din acest metal
16:35 - Balonul de Aur va fi câștigat de Vinicius, susține Marca. Verdictul jurnaliștilor spanioli, după o situație fără precedent în două decenii
16:30 - Diana Stoica (USR): „Au respins toate amendamentele care aveau intenția să corecteze nedreptatea pe care au făcut-o persoanelor cu dizabilități” (VIDEO)
16:26 - Mai mulți elevi din Satu Mare au avut parte de o surpriză neplăcută. Aceștia au primit cornuri cu furnici și biscuiți cu mucegai (VIDEO)
16:13 - Fragmente dintr-o dronă rusească, găsite în afara comunei Plauru. MApN condamnă atacurile Rusiei împotriva obiectivelor și infrastructurii civile ucrainene
16:12 - Ce modificări aduce noua lege a pensiilor? Cum se poate cumula pensia cu alte venituri