Ucrainenii își aleg duminică un nou Parlament

Publicat: 25 10. 2014, 11:22

Ucrainenii sunt aşteptaţi la vot, duminică, să aleagă un nou Parlament. Aproximativ 2.300 de observatori străini vor monitoriza desfăşurarea alegerilor, care au loc într-o perioadă extrem de dificilă pentru această fostă republică sovietică. Franţa, Germania şi Polonia speră la organizarea alegerilor pe întregul teritoriu al Ucrainei.

În urma scrutinului de duminică, pro-occidentalii care provin din cadrul mişcării de contestare din Piaţa Independenţei speră să-şi consolideze puterea, în plină criză cu Rusia, în estul separatist prorus al ţării.

Pentru prima dată în istoria Ucrainei postsovietice, Parlamentul urmează să fie dominat de către prooccidentali, din cauza accentuării sentimentelor antiruseşti, în contextul în care cinci dintre cele 36,5 milioane de alegători nu vor putea să voteze, ei trăind în Crimeea şi în zone rebele din Donbas, care sunt proruse.

Partidul preşedintelui Petro Poroşenko, ales în mai cu promisiunea că va aduce pacea în estul ţării, conduce în sondaje cu peste 30% şi este urmat de alte formaţiuni prooccidentale.

Poroşenko a declarat că speră, după aceste alegeri, la o „majoritate constituţională”, care să permită implementarea unor reforme considerate vitale pentru Ucraina, o ţară puternic afectată de corupţie şi aflată într-o recesiune profundă.

Două formaţiuni moştenitoare ale Partidului Regiunilor al lui Victor Ianukovici – Ucraina Puternică şi Blocul Opoziţiei – ar putea trece pragul de 5% şi intra în Parlament, dar comuniştii riscă să nu mai fie reprezentaţi.

Premierul Arseni Iaţeniuk a avertizat că Ucraina trebuie să insiste, după alegeri, pentru a obţine un ajutor suplimentar din partea FMI, care i-a promis deja 17 miliarde de dolari.

Peste 2.300 de observatori străini vor monitoriza alegerile legislative de duminică. Printre ţările care vor avea observatori la scrutinul legislativ din Ucraina se numără Polonia, Olanda, Ungaria, Lituania, Marea Britanie, Kazahstan şi Turcia. De altfel, Polonia, împreună cu Franţa şi Germania, şi-au exprimat speranţa că alegerile legislative se vor desfăşura pe întreg teritoriul ţării şi că integritatea statului va fi respectată.

Peste 800 de mii de oameni şi-au părăsit casele din cauza luptelor din estul Ucrainei.