Ucrainenii folosesc câini roboți în prima linie a frontului. Britanicii dezvoltă capacitatea roboților de a acționa ca drone kamikaze

Ucrainenii folosesc câini roboți în prima linie a frontului. Britanicii dezvoltă capacitatea roboților de a acționa ca drone kamikaze
Soldați ucraineni fotografiați în Irpin, Ucraina, pe 6 martie. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / Diego Herrera

Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) folosesc acum câini robot pentru supraveghere pe linia frontului, potrivit unui mesaj pe Telegram al grupului operațional și strategic Hortiția, potrivit Kyiv Post.

Roboții transmit imagini în timp real a câmpului de luptă

Ei pot livra provizii trupelor, în special muniție și grenade, chiar și în zone blocate de forțele inamice.
„Câinele poate fi controlat de un operator sau poate urma un traseu prestabilit. Silueta sa mică îl face aproape invizibil”, a declarat soldatul.

În zonele împădurite, roboții sunt camuflați cu țesături, în timp ce în mediul urban, orice material poate fi folosit pentru a-i deghiza. Roboții înregistrează împrejurimile, transmițând imaginile operatorului, care oferă o imagine în timp real a câmpului de luptă, a adăugat militarul.

„Acest produs servește ca o platformă de bază în care pot fi integrate orice tehnologii relevante”, a spus el. „Războiul evoluează, iar cei care se adaptează și profită de noile oportunități vor obține un avantaj față de inamic”.

30 de câini roboți, primiți de la britanci

La mijlocul lunii august, Forțele Terestre ale Ucrainei au raportat că un câine robot efectua sarcini de luptă cu Brigada Mecanizată 28, cunoscută sub numele de Cavalerii Campaniei de Iarnă.

„Acești roboți ajută la distrugerea forțelor și echipamentelor inamice, ușurând în același timp povara soldaților noștri de pe front”, se arată în raport.

Comandantul unei unități a declarat: „Fiecare unitate ar trebui să aibă un astfel de câine”.
Ucraina a primit mai mult de 30 de „câini de război” robotizați din Regatul Unit.

Aceste drone terestre avansate costă aproximativ 9 000 de dolari fiecare, iar producătorul, Brit Alliance, intenționează să le modernizeze pe baza feedback-ului din partea trupelor ucrainene.

Câinele Brit Alliance Dog (BAD2) de a doua generație, fabricat în Marea Britanie, este echipat cu tehnologie de teledetecție și cu o cameră termică, ceea ce îi permite să traverseze terenuri dificile și să îndeplinească sarcini precum livrarea de provizii sau efectuarea de misiuni de recunoaștere.

Brit Alliance își propune să facă din unitatea BAD2 o piatră de temelie a logisticii militare moderne. Robotul poate parcurge peste trei kilometri la viteze de peste 14 kilometri pe oră, funcționând timp de până la cinci ore.

Comandantul Kurt & Company, o unitate specializată din cadrul Brigăzii Mecanizate 28 din Ucraina, a declarat pentru The Telegraph că dezvoltă capacitatea roboților de a acționa ca drone kamikaze pentru a ținti vehicule sau soldați inamici. „Dar dacă un singur robot salvează viața unui singur soldat, vom fi mulțumiți”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`