Ucrainenii au reconstruit un pod feroviar distrus de bombele rusești într-un timp-record: „Unii spun că a doua armată sunt căile ferate”

Publicat: 15 06. 2022, 11:36
Ucrainenii au reconstruit un pod feroviar distrus de bombele rusești într-un timp-record. Sursa: Hepta/ DPA Images / Carol Guzy

Oleksandr Kamîşin, directorul general al companiei naționale de transport feroviar, susține că a doua „armată” a Ucrainei este reprezentată de căile ferate, datorită rolului esențial pe care l-au jucat de la începutul războiului.

Acestea au deservit la evacuarea a milioane de cetățeni, iar o cantitate semnificativă de cereale ucrainene au fost transportate cu trenul. Pentru că rușii au distrus recent un pod important, autoritățile ucrainene s-au mobilizat și a fost reconstruit în mai puțin de o lună.

Reconstrucția podului ar fi trebuit să dureze câteva luni

„Unii spun că a doua armată sunt căile ferate. Când a izbucnit războiul, trebuia reacţionat rapid şi asta este ce am făcut”, a explicat Oleksandr Kamîşin, directorul general al companiei publice a căilor ferate ucrainene (UZ), în salonul VIP al gării centrale din Kiev, potrivit Digi24.

„De la începutul războiului, 3,8 milioane de persoane au fost evacuate din estul şi sudul Ucrainei către vest, iar 600.000 din vestul ţării către state vecine”, precum Polonia, România şi Republica Moldova.

Pe motiv că ajută la transportul armamentului occidental, infrastructurile feroviare au devenit ținta bombardamentelor rusești. Zeci de poduri au fost distruse pănă în prezent, însă ucrainenii lucrează constant pentru reconstrucția acestora.

Este și cazul podului de la Irpin, aflat la periferia Kievului, transformat în ruine de forțele ruse. Deși pentru reconstrucția acestuia ar fi trebuit să fie alocate câteva luni, ucrainenii au reușit să-l reabiliteze în doar 29 de zile.

Lucrătorii de la căile ferate ucrainene, lăudați de liderii occidentali

Cei 230.000 de salariaţi de la căile ferate ucrainene, supranumiți „oamenii de fier”, au fost lăudați de liderii occidentali pentru munca pe care o depun de la începutul invaziei rusești. În timpul vizitei sale la Kiev în aprilie, premierul britanic Boris Johnson a adus un omagiu acestora, iar acelaşi lucru l-a făcut şi omologul său canadian Justin Trudeau, venit în capitala ucraineană în luna mai.

Din nefericire, mulți dintre acești lucrători au fost victimele bombardamentelor rusești și se estimează că 166 dintre ei au fost ucişi, 252 răniţi şi cinci au fost luaţi ostatici.

Aproximativ 90% din reţeaua feroviară rămâne sub controlul companiei ucrainene. Directorul căilor ferate ucrainene a explicat că țara sa exporta între „50 şi 60 milioane de tone de cereale pe an şi UZ transporta întotdeauna jumătate, din întreaga Ucraină către porturile maritime. În noiembrie anul trecut, 4,1 milioane de tone de cereale au fost transportate pe cale feroviară, o lună record. Acum, cantitatea este de patru ori mai mică.