Ucrainenii acuză de „ipocrizie” aliații occidentali, după apărarea Israelului de atacul cu drone al Iranului. Zelenski: „S-a văzut ce înseamnă adevărata apărare”
Armatele americane, britanice și franceze au ajutat la interceptarea rachetelor și dronelor iraniene, dar ucrainenii spun că nu au oferit același ajutor împotriva atacurilor aeriene rusești. Pentru oamenii din estul Ucrainei, unde atacurile nocturne cu drone din Rusia depășesc puterea de apărare aeriană a armatei, răspunsul aliaților occidentali la atacul aerian al Iranului împotriva Israelului din acest weekend a produs comparații incomode, anunță New York Times.
Rusia a tras 1.000 de rachete, 2.800 de drone și 7.000 de bombe aeriene ghidate în Ucraina, în 2024
Armatele Statelor Unite, Marii Britanii, Franței și altora au intervenit pentru a ajuta Israelul să se apere împotriva a peste 300 de drone și rachete iraniene, aproape toate interceptate. Un număr similar de rachete sunt trase săptămânal în Ucraina, spun oficialii acestei țări, multe dintre dronele din acele atacuri concepute de Iran și folosite acum de Rusia.
De la începutul acestui an, Rusia a tras 1.000 de rachete, 2.800 de drone și 7.000 de bombe aeriene ghidate în Ucraina, potrivit reprezentantului permanent al Ucrainei la ONU, Sergîi Kyslytsya.
Chiar dacă Washingtonul și alți aliați au furnizat Kievului niște arme puternice de apărare aeriană, ei nu s-au confruntat direct cu forțele ruse, iar oficialii ucraineni au susținut de mult timp că armele furnizate sunt insuficiente pentru a contracara amenințarea Moscovei.
În orașul Harkov din estul Ucrainei, unde 1,3 milioane de oameni trăiesc cu alarme de raid aerian de noapte, mulți oameni și-au exprimat furia și dezamăgirea în weekend că aliații Ucrainei, precauți să nu provoace Rusia, nu oferă aceeași protecție ca Israelului.
„Când rachete zboară în Israel, întreaga lume scrie despre asta”, a spus Amil Nasirov, un cântăreț în vârstă de 29 de ani. „Aici, rachetele zboară liniștite și nu avem bombardiere americane care salvează cerul cum au cei din Israel.” „Este stupid; este ipocrizie”, a adăugat el. „Și este o devalorizare a vieților ucrainene”.
Ucraina a cerut încă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022, să i se ofere mai multe instrumente pentru a-și închide spațiul aerian rachetelor rusești.
Dar primele sisteme de rachete Patriot din Statele Unite și Germania – singura apărare dovedită împotriva rachetelor balistice – nu au ajuns până în primăvara lui 2023.
Ucraina a pledat, de asemenea, pentru avioane de luptă F-16, cărora administrația Biden, care trebuie să aprobe orice transfer de avioane de fabricație americană, a amânat mult timp să le furnizeze din îngrijorarea că Moscova le va vedea ca o escaladare.
În cele din urmă a cedat, dar piloții ucraineni încă se antrenează pe sistemele respective și nu se așteaptă să zboare pe cerul deasupra Ucrainei până în această vară.
Oficialii ucraineni au remarcat rolul pe care l-au jucat avioanele de luptă în apărarea Israelului ca un semn al importanței lor în apărarea aeriană.
Zelenski spune că doar în cazul Israelului s-a văzut ce înseamnă adevărata apărare
Președintele Volodimir Zelenski a spus că răspunsul la atacul iranian este o dovadă clară că „lumea are tot ce este necesar pentru a opri orice rachete, drone Shahed și alte forme de teroare”, referindu-se la dronele de atac fabricate iranian care au reprezentat o mare parte din Arsenalul Rusiei.
„Întreaga lume vede ce este adevărata apărare. Vede că este fezabil. Și întreaga lume a văzut că Israelul nu a fost singur în această apărare – amenințarea de pe cer era, de asemenea, eliminată de aliații săi”, a spus Zelensky în ultimul său discurs.
Secretarul de externe al Marii Britanii, David Cameron, a declarat luni că, deși țara sa a fost unul dintre cei mai fermi susținători militari ai Ucrainei – antrenează mii de trupe și furnizează tancuri și alte arme avansate – Marea Britanie nu poate doborî dronele rusești deasupra Ucrainei, deoarece ar putea escalada un război mai mare în Europa.
„Dacă dorești să eviți o escaladare în termenii unui război european mai larg, cred că singurul lucru pe care trebuie să îl eviți este ca trupele NATO să atace direct trupele rusești”, a declarat Cameron pentru postul de radio britanic LBC. „Ar fi un pericol de escaladare.”
Statele Unite rămân principalul furnizor de muniție pentru cele mai bune sisteme de apărare aeriană din Ucraina. Dar ultima dată când Congresul a aprobat ajutorul militar pentru Ucraina a fost în octombrie.
În lunile care au urmat, apărarea antiaeriană a Ucrainei s-a epuizat critic, în timp ce Rusia are un succes mai mare în utilizarea puterii aeriene pentru a avansa pe prima linie, a ataca rețeaua energetică a Ucrainei și a provoca mai multe victime împotriva civililor.
Cel puțin 126 de persoane au fost ucise și alte 478 au fost rănite în loviturile rusești din martie, din Ucraina, o creștere cu 20% față de luna precedentă, potrivit Națiunilor Unite.