Ucraina va sista tranzitul de gaz rusesc din 2025. Regiunea transnistreană poate rămâne fără metan

Ucraina va sista tranzitul de gaz rusesc din 2025. Regiunea transnistreană poate rămâne fără metan
Foto simbol: Hepta - DPA Images / Roman Hanc

Începând cu anul 2025, Ucraina va opri tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său și, drept urmare, regiunea transnistreană poate rămâne fără metan. Autoritățile de la Chișinău se pregătesc să gestioneze eventualele întreruperi în aprovizionarea cu gaze în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazelor rusești, asigurându-se că impactul asupra consumatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului este minimizat, a precizat ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, transmite IPN.

Oficialul a explicat complexitatea problemei și responsabilitățile implicate. „Aceste opțiuni sunt și ele cunoscute și chiar am vorbit public despre ele, dar specialiștii în domeniu le cunosc cel mai bine. Și repet, aceasta este sarcina în primul rând a Moldovagaz și Gazprom, de a găsi o soluție, pentru că nu este contractul Guvernului. Este contractul Moldovagaz cu Gazprom, a precizat Victor Parlicov.

„Gazprom” s-a angajat să livreze gaze în Republica Moldova până în 2026. Deși livrările nu vor mai fi posibile prin punctul de frontieră cu Ucraina și regiunea transnistreană de la Grebenki, există soluții tehnice alternative. Una dintre ele este transportarea gazelor rusești prin Turcia și apoi prin conducte transbalcanice până în Republica Moldova. Cu toate acestea, nu este clar cine va suporta costurile de transport.

„Deci, cu siguranță, nu consumatorii de pe malul drept, nici Gazprom sau consumatorii de pe malul stâng al Nistrului trebuie să își asume aceste cheltuieli. Dacă cei care sunt pe malul stâng își asumă aceste costuri, nu văd nicio problemă”, a spus ministrul.

Victor Parlicov a subliniat că Guvernul va monitoriza îndeaproape implementarea contractului cu Gazprom pentru a evita orice riscuri de întrerupere a furnizării de gaze. „Dacă vedem că există riscuri iminente de oprire a aprovizionărilor din cauza altor parteneri sau a Gazprom, va trebui să intervenim și să ne pregătim pentru cel mai rău caz”, a adăugat ministrul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”