Fondul Monetar Internațional (FMI) afirmă că a ajuns la un acord cu Ucraina privind un împrumut în valoare de 15,6 miliarde de dolari.
Primul împrumut al organizației pentru o țară aflată în război este așteptat să fie aprobat în următoarele săptămâni.
FMI a modificat recent o regulă pentru a permite acordarea de împrumuturi țărilor care se confruntă cu o „incertitudine excepțional de mare”.
„Invazia Rusiei în Ucraina continuă să aibă un impact devastator asupra economiei: activitatea s-a contractat cu 30% în 2022, o mare parte a stocului de capital a fost distrusă, iar nivelul sărăciei a crescut”, a declarat Gavin Gray, oficial al FMI, într-un comunicat.
„Programul a fost conceput în conformitate cu noua politică a fondului privind acordarea de împrumuturi în condiții de incertitudine excepțional de ridicată și se așteaptă asigurări puternice de finanțare din partea donatorilor, inclusiv a G7 și a UE.”
De asemenea, Gray a declarat că acordul va „mobiliza o finanțare concesională pe scară largă” pentru Ucraina din partea donatorilor și partenerilor internaționali, fără a oferi mai multe detalii.
FMI se așteaptă ca economia Ucrainei să înregistreze o ușoară contracție sau creștere în acest an.
Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că finanțarea va ajuta țara „să finanțeze toate cheltuielile critice, să asigure stabilitatea macroeconomică și să consolideze interacțiunea noastră cu alți parteneri internaționali”.
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, care a făcut o vizită surpriză în Ucraina luna trecută, a declarat: „Un program ambițios și condiționat corespunzător al FMI este esențial pentru a susține eforturile de reformă ale Ucrainei.”
La începutul acestui an, președintele Joe Biden a anunțat un ajutor militar american suplimentar de aproape o jumătate de miliard de dolari pentru Ucraina. Acest lucru s-a adăugat la cele 112 miliarde de dolari cheltuite de Congres numai în 2022.
Ajutorul militar, care reprezintă mai mult de jumătate din cheltuielile SUA pentru Ucraina, plătește drone, tancuri, rachete și alte sisteme de muniție, precum și instruire, logistică și sprijin în domeniul informațiilor.
Săptămâna trecută, FMI a declarat că boardul său executiv a aprobat o modificare a regulilor pentru a permite finanțarea țărilor care se confruntă cu o „incertitudine excepțional de mare”.
Fără a menționa Ucraina, acesta a precizat că măsura se aplică țărilor care se confruntă cu „șocuri exogene care depășesc controlul autorităților țării și sfera de acțiune a politicilor lor economice”.