Ucraina trebuie să poată lovi ţinte militare legitime în Rusia, susţine Parlamentul European într-o rezoluţie

Ucraina trebuie să poată lovi ţinte militare legitime în Rusia, susţine Parlamentul European într-o rezoluţie
Sistem de rachete Patriot. Foto simbol: Hepta.ro / DPA Images / Christophe Gateau

Într-o rezoluție, membrii Parlamentului European doresc ca țările UE să ridice restricțiile actuale care împiedică Ucraina să folosească sistemele de arme occidentale împotriva țintelor militare legitime din Rusia, relatează News.Az.

„Textul, adoptat joi, 19 septembrie, cu 425 de voturi pentru, 131 împotrivă și 63 abțineri, precizează că, fără ridicarea restricțiilor actuale, Ucraina nu își poate exercita pe deplin dreptul la autoapărare și rămâne expusă atacurilor asupra populației și infrastructurii sale.

Parlamentul subliniază că livrările insuficiente de muniție și restricțiile privind utilizarea acestora riscă să compenseze impactul eforturilor depuse până în prezent și deplânge volumul în scădere al ajutorului militar bilateral acordat Ucrainei de către țările UE. Deputații europeni își reiterează apelul ca statele membre să își îndeplinească angajamentul din martie 2023 de a livra Ucrainei un milion de obuze de muniție și de a accelera livrarea de arme, sisteme de apărare aeriană și muniție, inclusiv rachete TAURUS. Ei își reafirmă, de asemenea, poziția conform căreia toate țările UE și aliații NATO ar trebui să se angajeze, în mod colectiv și individual, să acorde un sprijin militar anual pentru Ucraina din punct de vedere militar de nu mai puțin de 0,25% din PIB-ul lor.

Sancțiunile UE trebuie menținute și extinse

Rezoluția cere statelor membre UE să mențină și să extindă politica de sancțiuni a Consiliului împotriva Rusiei, Belarusului și a țărilor și entităților din afara UE care furnizează Rusiei tehnologii militare și cu dublă utilizare. Deputații condamnă recent transferul de rachete balistice de către Iran către Rusia și solicită sancțiuni consolidate atât împotriva Teheranului, cât și împotriva Coreei de Nord pentru implicarea lor în sprijinirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Ei doresc, de asemenea, să vadă mai multe persoane și entități chineze adăugate pe lista de sancțiuni a UE, precum și măsuri mai dure pentru a aborda în mod sistematic problema eludării sancțiunilor de către companiile din UE, părțile terțe și țările din afara UE.

Deși UE solicită statelor sale membre să lucreze în mod activ pentru a obține cel mai larg sprijin internațional posibil pentru Ucraina și pentru a identifica o soluție pașnică a războiului, deputații europeni spun că orice rezoluție trebuie să se bazeze pe respectarea deplină a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)